De Socialistische Republiek Vietnam is een langgerekt land aan de Zuid-Chinese Zee grenst aan China in het noorden en Cambodja en Laos in het westen. Tien eeuwen lang was Vietnam onderdeel van het Chinese keizerrijk. In de tiende eeuw werd het land onafhankelijk en regeerden diverse dynastieën het rijk. Vanaf het midden van de negentiende eeuw werd Vietnam gekoloniseerd door Frankrijk. Tijdens WOII werd de kolonie bezet door Japan. Communisten onder leiding van Ho Chi Minh voerden een guerrillaoorlog tegen de Japanse bezetters en het Franse koloniale gezag. Deze Eerste Indochinese Oorlog eindigde toen de Franse troepen in 1954 werden verslagen en het land in tweeën werd gehakt: communistisch noorden en een keizerrijk (later republiek) in het zuiden. Vervolgens brak de Tweede Indochinese Oorlog uit, beter bekend als de Vietnamoorlog, die pas in 1975 eindigde. In 1976 werden de twee delen herenigd en werd de Socialistische Republiek Vietnam uitgeroepen. Vanaf de vroege jaren 2000 voerde de regering economische hervormingen van de bestaande planeconomie door. Hierdoor behoort Vietnam tot de snelstgroeiende economieën van de wereld.
kledingindustrie
De snelgroeiende kledingindustrie in Vietnam is een van de grootste industrieën van het land. De ruim 2500 kledingfabrieken, 70% heeft minder dan 300 arbeiders in dienst, biedt samen met de aanverwante industrie werk aan ruim 2 miljoen mensen. Dit is een kwart van de totale werkgelegenheid in de industrie. De helft hiervan staat in de grootste stad van het land: Ho Chi Minh Stad en een derde in de hoofdstad Hanoi. Maar vanwege stijgende loonkosten vertrekken fabrieken steeds meer naar goedkopere regio’s in het land. Desondanks wordt Vietnam genoemd als een alternatief voor productielanden China en Bangladesh nu deze landen onder de loep liggen.
De belangrijkste exportmarkt is de Verenigde Staten waar meer dan de helft van de kleding heen gaat, daarnaast Japan (10%) en Europa: Duitsland (4%), Spanje (3%) Verenigd Koninkrijk (2%), Frankrijk (2%) en Nederland (2%).
Vietnam behoort tot de wereldtop van exporteurs van landbouwproducten als rijst, koffie en cashewnoten. Landbouw is erg belangrijk voor het land, maar de afgelopen jaren is de maakindustrie steeds belangrijker aan het worden: naast de kledingindustrie ook levensmiddelenproductie, rookwaar, chemicaliën, elektronica en schoenen. Er worden in Vietnam per jaar 800 miljoen paar schoenen gemaakt!
Naast de vrijhandelsovereenkomsten van Vietnam hebben Chinese beleidsmaatregelen ter bevordering van de economische groei en de vermindering van investeringen in arbeidsintensieve industrieën geleid tot een stijgende toestroom van Chinees kapitaal naar Vietnam, volgens experts. Bovendien is de stijging ook het gevolg van het herziene beleid van China, dat investeringen in arbeidsintensieve industrieën beperkt met nadelige gevolgen voor het milieu en het concurrentievermogen gemakkelijk verliest in de nasleep van de stijgende loonkosten.

Volgens expert Nguyen Thi Thanh An van de Foreign Trade University heeft de Chinese promotie van economische ontwikkelingsstrategieën, met name het Belt en Road-initiatief van de Chinese president Xi Jinping, Chinese investeringen in Aziatische landen, waaronder Vietnam, voortgestuwd. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van de sterk stijgende Chinese BDI-instroom van China naar Vietnam.
Gegevens van het General Statistics Office hebben onlangs aangetoond dat China in de eerste twee maanden van dit jaar de grootste FDI-belegger in Vietnam was, met US $ 588,9 miljoen, goed voor 24,1 procent van het totale nieuw geregistreerde kapitaal van het land. Met name de stijging werd gezien in de context dat de FDI-instroom van China in de Noord-Amerikaanse en Europese markten in de afgelopen periode met 73 procent daalde, en een dieptepunt bereikte na zes jaar.
Volgens rapporten van de Foreign Investment Agency onder het ministerie van Planning en Investering, gaven Chinese investeerders in de loop van het jaar ongeveer US $ 3,41 miljard uit om een aandeel te verwerven van Vietnamese bedrijven. Het bedrag vertegenwoordigde meer dan een derde van het totale indirecte investeringskapitaal dat in Vietnam in het jaar werd gestort.
Bezorgdheid over de oorsprong van het product Hoewel de Chinese kapitaalinvoer naar Vietnam heeft bijgedragen aan het voldoen aan de stijgende kapitaaleisen van de investeringen en ontwikkeling van Vietnam, zijn lokale experts bezorgd dat sommige Chinese bedrijven Vietnamese tussenpersonen kunnen gebruiken om tarieven te vermijden die door de VS worden opgelegd. Aangezien sommige Chinese bedrijven hun onafgewerkte producten naar Vietnam kunnen verzenden en ze vervolgens naar de VS exporteren via een in Vietnam gevestigd bedrijf als tussenpersoon om tarieven te vermijden, moeten de overheid en binnenlandse bedrijven tegen hen optreden, aldus de experts.
De Chinese investeringen in de houtverwerkende industrie in de zuidelijke provincies Dong Nai en Binh Duong zijn aanzienlijk geweest. Chinese bedrijven strijden om de arbeids- en houtmaterialen van Vietnam en exporteren hun producten vervolgens naar de VS. Een plotselinge toename van de houtuitvoer naar ’s werelds grootste economie zou kunnen leiden tot het heffen van anti-dumpingrechten in Vietnam.
Nguyen Xuan Thanh van Fulbright Vietnam University zei dat Vietnam voorzichtig moet zijn met dergelijke investeringsprojecten, die alleen in Vietnam zijn geregistreerd om de legale Vietnamese status te verkrijgen, zodat Chinese bedrijven hoge belastingen kunnen ontduiken bij het exporteren van producten naar de VS.
Vu Duc Giang, voorzitter van de Vietnamese textiel- en kledingassociatie (VITAS), zei dat zijn associatie bezorgdheid was over de grote instroom van Chinese kapitaal naar Vietnam, waardoor Chinese producten de Vietnamese oorsprong konden claimen, zodat ze tegen lagere tarieven naar andere landen kunnen worden verscheept .
Wat de effecten zijn voor Nederland kijk hier
Ja, ik word graag toekomstbehendig! Bericht geplaatst in Azië, Logboek