Doodstil staan ze op een rijtje, de 8000 strijders uit Xi’an. Ze lijken allemaal in gedachten verzonken en zich te concentreren op de veldslag die gaat komen. De een heeft een hoofddeksel op, de ander draagt zijn haar in een staartje. Elke soldaat is uniek, maar één ding hebben deze mannen gemeen: Ze zijn gemaakt van klei. Het Terracottaleger is een unieke verzameling van aardewerken soldaten uit het oude China.

Keizer Qin Shi Huang
Qin Shi Huang (259 – 210 voor Chr.) wordt ook wel de eerste keizer van China genoemd. Door middel van eindeloze veldtochten wist hij van China één rijk te maken en het was Qin die opdracht gaf om de losse verdedigings-muren van China om te bouwen tot een lange verdedigingslinie: de Chinese Muur.

Toen Qin aan de macht kwam begon hij vrijwel gelijk met het bouwen van zijn eigen graftombe. Het complex was bedoeld als onderkomen voor de eeuwigheid, want Qin wist zeker dat zijn leven onder de grond verder zou gaan. Om er zeker van te zijn dat hij niets tekort zou komen, werden tientallen grafkamers vol giften ingericht. Het daartoe behorende Terracottaleger was bedoeld om hem te vergezellen en te beschermen tijdens zijn verblijf in het hiernamaals

De vondst
Het Terracottaleger was na de dood van Qin ruim 2000 jaar bedekt met een dikke laag aarde, tot er een paar boeren in 1974 bij toeval op een paar levensgrote beelden stuitten tijdens het graven van een put. Het was slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg, want na grootschalig archeologisch onderzoek werden in de omgeving nog veel en veel meer terracotta soldaten en paarden uit de grond gehaald.

Het bijzondere aan het Terracottaleger is dat elke soldaat uniek is. Ieder beeld verschilt qua uniform, gezichtsuitdrukking en lengte. Er zijn er niet twee gelijk en de kans is groot dat echte mensen model stonden voor deze duizenden beelden. Uit onderzoek is gebleken dat de beelden vroeger waren beschilderd met felle kleuren, maar bij het opgravingsproces zijn die kleuren grotendeels verloren gegaan.
De vindplaats staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar het archeologische onderzoek is nog lang niet afgerond. Tot op de dag van vandaag zijn nog niet alle grafkamers geopend, en wordt er rondom Xi’an nog hard gewerkt door archeologen.

We hebben vandaag een van de boeren mogen ontmoeten die in 1974 op zoek was naar water maar de grootste vonst van China heeft ontdekt. Eerder was er al sporadische terracotta puin gevonden in dat gebied, maar deze keer werd een terracotta standbeeld ontdekt. De boer rapporteerde dit aan de lokale afdeling van het cultureel erfgoed. Voor verscheidene jaren na de ontdekking, ontdekten de Chinese archeologen de grootste archeologische plaats van China. De site stond bekend als pit 1. Dit is een mooi voorbeeld van de Chinese Droom.
Bericht geplaatst in Azië, Galleries
Wat gaaf he ! Echt apart