Taman Negara is Maleisië’s grootste en (relatief gesproken) best beschermde natuurgebied, verspreid over drie staten in het centrum van het schiereiland Maleisië (Pahang, Terengganu en Kelantan). De naam is een letterlijke Maleisische vertaling van het woord “Nationaal Park”. Het is officieel 4343 vierkante kilometer groot, waardoor het veel groter is dan enig ander beschermd gebied in Maleisië.
Een erfenis van de vooruitziende Game Warden en Theodore Hubback, jachtopzichter in Maleisie. die hard lobbyde om het park in 1938 op te richten. De waarde van Taman Negara van vandaag is gewoon onbetaalbaar.
Er is nu nergens anders in Maleisië, laat staan in heel Zuidoost-Azië, een gebied zo groot als Tman Negara National Park, dat zich uitstrekt van het laaggelegenbos tot de bergtoppen waarin hele stroomgebieden, nog steeds in hun oorspronkelijke staat zijn. Er kunnen grotere nationale parken zijn in Kalimantan / Sumatra, maar ze bevinden zich meestal op een iets hogere hoogte en hebben allemaal last van verschuivende teelten of van ongebreidelde illegale houtkap / stroperij, waardoor hun waarde wordt verminderd.
Waarom is Taman Negara het beste natuurgebieden in Zuidoost-Azië?
Taman Negara is slechts in zeer kleine aantallen bewoond geweest door nomadische jagers-verzamelaars Negrito-stammen. Er is geen geschiedenis van grootschalige schakelteelt in het park, zoals gebruikelijk is in Borneo en elders. Niettemin zijn illegale houtkap en stroperij nog steeds zeer reële en serieuze bedreigingen voor het park.
Grote delen van Taman Negara zijn minder dan 200 m hoog. Bijna al het land op vergelijkbare hoogte in Maleisië of Zuidoost-Azië heeft geleden onder de verwoestingen van de mens in een of andere vorm. Er zijn ook geen wegen in het park, behalve die op Sungai Relau. Dit maakt Taman Negara de grootste uitgestrektheid van ongerepte wildernis van het laaglandregenwoud in Maleisië
De Tahan-rivier is kristalhelder, en de levensader van het gebied. Het heeft een gekleurde theekleur vanwege een hoog tanninegehalte in het water, veroorzaakt door veenachtige grond uit de bovenloop van het Tahan-gebergte. Het wemelt van de vis, zoals de Kelah (Tor tambroides) waarvan een visreservaat is opgezet bij Lubuk Tenor langs de rivier Tahan, om hen te beschermen; vissen is verboden in de rivier de Tahan.
Langs de randen van de rivier is de Neramboom (Dipterocarpus oblongifolius) de grootste boom, die enorme afmetingen kan bereiken. Het is opmerkelijk dat sommige van de oudere en grotere bomen die honderden jaren nodig hadden om te groeien al zijn gestorven in de afgelopen tijd, waarbij hun enorme stammen uiteindelijk in de rivier instortten; hun dode stammen zijn nog steeds te zien als je de boottocht naar Lata Berkoh maakt.
Flora en fauna
De boomflora van het laaglandbos in Taman Negara is erg rijk. Vreemd genoeg zijn er tot nu toe in Taman Negara niet veel vegetatie-studies gedaan, maar een recente studie bij Kuala Keniam schatte dat er minstens 280 boomsoorten per hectare zijn (Suratman, 2012). Het is typerend dat het regenwoud van Maleisië 200+ boomsoorten per hectare herbergt.
De parkautoriteiten hebben vele bomen gelabeld in de buurt van Kuala Tahan, die zelfs de Canopy Walkway en de Teresek Hill bedekken, dus dit is een soort arboretum. Zeer leerzaam om vertrouwd te raken met de inheemse flora van Maleisië.
Een van de meest voorkomende en opvallende boomsoorten die hier in overvloed voorkomt, is de Tualang-boom (Koompassia excelsa), die een groot deel van de opkomende laag in de bovenste boomkroon omvat. In feite zie je de tualang bijna overal groeien. Andere veelvoorkomende opkomende soorten hier zijn Merbau (Intsia palembanica), Meranti Tembaga (Shorea leprosula), Damar Hitam Siput (Shorea faguetiana), Kempas (Koompassia malaccensis), Meranti Sarang Punai (Shorea parvifolia), sommige soorten Balau (Anisoptera spp), Canarium spp en nog veel meer.
De kroon-laag in Taman Negara is erg hoog, met een gemiddelde van 50-65 meter. De hoogste en grootste bomen zijn de gigantische tualang die groeide bij de Tahan-oever, die een indrukwekkende 69,3 meter lang is met een stamdiameter van bijna 3 meter breed, en een iets kleinere bij Simpang Tualang, op een plek langs de tenorroute. naar Gua Telinga (Telinga-grot) van 66,5 meter hoog. Deze twee gigantische bomen behoren ook tot de twee toeristische attracties in de omgeving van Kuala Tahan.
Er zijn ook veel lange dipterocarps; de hoogste is een Damar Siput Hitam (Shorea faguetiana) van 63,2 meter hoog. Overigens groeit de Shorea faguetiana naar nog grotere hoogten in Oost-Sabah en is de hoogste tropische boom ter wereld!
Vlak achter het Mutiara Resort, zijn een aantal zoetwater alluviale moerasbossen. Het bos heeft hier een lage overkapping, omdat het dicht is met klimmers en klimplanten, die jonge bomen praktisch tegenhouden om te groeien, en afgewisseld met enkele opkomende bomen hier en daar, die anders los zijn geraakt van de takken.
De dichtstbijzijnde heuvel naar Kuala Tahan is Bukit Teresek (heuvel van Teresek). Deze 334 meter hoge heuvel biedt een mooi uitzicht op het laagland-binnenland van Taman Negara vanaf een uitkijkpunt op zijn top en is goed verbonden door het wandelpad rond Kuala Tahan. Bukit Teresek heeft klassiek laaglandbos met dun kreupelhout en palmen overal aan de voet. Het bos verandert in het Hill Dipterocarp-bos met veel bomen van Syzygium en Shorea curtisii in overvloed.
Olifanten, sambar-hert, tapir, blaffende herten en everzwijnen zijn het meest aangetroffen bij de huiden hoewel het waarnemen ervan nog steeds een beetje geluk vereist. Siamang en gibbons zijn ook aanwezig in het bos, maar veel minder opvallend in vergelijking met andere delen van Taman Negara zoals Sungai Relau, omdat ook zij zich ver van de toeristische gebieden houden.
De Tembeling-rivier
Het kloppend hart van Taman Negara is de brede Tembeling-rivier. Alle dorpen hier zoals Kampung (Village) Bantal, Sat en Mat Daling zijn gelegen aan de oever van de rivier, evenals de aboriginaldorpen.
Gunung Tahan
Gunung (berg) Tahan is de hoogste berg in het schiereiland Maleisië en gelukkig is hij volledig binnen het beschermde gebied van Taman Negara. Dit is een van de weinige bergen in Maleisië met een bosbedekking die niet wordt aangetast door houtkapactiviteit, wat betekent dat je daadwerkelijk een tropische berg kunt beklimmen en ALLE habitats in hun natuurlijke, oorspronkelijke vorm kunt ervaren, van het hoge en vochtige laaglandbos aan de voet helemaal tot aan het dwerggebergte aan de top.
Bericht geplaatst in Azië, Logboek