We gaan vandaag op spice-tour en gaan op zoek naar de familie Lim. We volgen de slingerende weg naar Balik Pulau. We rijden voorbij de oude verlaten markt en blijven doorrijden tot het eind. Hier is de Nootmuskaat kwekerij van vier generaties Lims. De familie is oorspronkelijk afkomstig uit China.
De familie is opgegroeid met het bewerken van kruiden, fruit en rubber op hun land. Tegenwoordig worden op de 20 hectare boerderij voornamelijk durian, nootmuskaat, kruidnagel en andere soorten lokaal fruit gekweekt, zoals rambotan en mangosteen.
Toen de plantage nog werd gerund door de vader van de heer Lim Chong Teng, was het in de eerste plaats een rubberplantage, maar toen de rubberprijzen naar beneden gingen,
besloten M.r Lim om over te schakelen op specerij- en fruitbomen. Veel van de kruidnagelbomen op zijn boerderij zijn minstens 45 jaar oud. De jaarlijkse kruidnagelproductie in Balik Pulau is klein en er wordt slechts ongeveer twee ton per jaar geproduceerd.
De productie blijft klein maar de kwaliteit is de beste! De Penang-kruidnagel is herkenbaar aan hun grote omvang en rijke aroma.
de kruidnagelbomen werden grootschalig gekapt
Mevrouw Lim herinnert zich een tijd toen op vele Boerderijen in Balik Pulau kruidnagel groeiden, maar door de lage prijzen ging de bijl aan de bomen en werden deze vervangen door winstgevende oogsten. “Als ik nu terugkijk, was het misschien niet een goed idee geweest om vast te houden aan de kruidnagel en de nootmuskaat maar wij moesten onze gezinnen voeden, we konden niet speculeren”, vertelt ze.
Het leven op de boerderij
Hoewel het leven op een boerderij hectisch is met familieleden die om 05.00 uur opstaan en vaak na middernacht naar bed gaan,en dit zeven dagen per week, is de boerderij open voor bezoekers en toeristen. Het is vooral populair tijdens het fruitseizoen, wanneer bezoekers afdalen voor hun jaarlijkse “durian safari”. Terwijl de volwassenen op zoek gaan naar “de Koning van het fruit”: de durian, vermaken de kinderen zich met de exotische vogels, de eekhoorns en konijnen en de slangen tempel.
De grote boerderij is meer dan 100 jaar oud en is volledig gebouwd van hout. Meneer Lim, zijn broers en hun families wonen harmonieus samen onder één dak.
De mannen en de Myanmar-arbeiders doen al het zware werk, waaronder het in stand houden van de heuvelterrassen, water geven, oogsten, bemesten en controleren op ongedierte.
De vrouwen zijn verantwoordelijk voor het huishouden en verzamelen ook 5000 verse eieren per dag van de kippenhokken.
De boerderij ligt op een heuvel, net als de meeste fruit- en specerijenboerderijen van Balik Pulau. Het werk is zwaar. Een smal geasfalteerd pad verbindt de boerderij met de fruitterrassen. Alle terrassen op de boerderij werden aangelegd door de heer Lim, toen hij nog jong was. Het is een adembenemende (letterlijk) wandeling op de steile hellingen om de bomen van dichterbij te bekijken. Het betekent ook dat al het oogsten volledig met de hand wordt gedaan.
Bericht geplaatst in Azië, Logboek