Fort Rotterdam
We bezoeken vandaag het impossante gebouw Fort Rotterdam. Bij de poort worden we opgewacht door een gidsen-pool die de rondleidingen verzorgen in het museum Negeri Propinsi Sulawesi Selatang La Galigo.
Een van de rondleiders heet Anwar ( +628529967319) en spreekt ook nog eens goed nederlands. De gids die met ons mee gaat heet Maryus (+6281242381818) en hij is een echte verhalenverteller en neemt ons mee in de imposante geschiedenis van Markassar, Fort Rotterdam , en Cornelis Speelman. Cornelis is de geschiedenis ingegaan als de veroveraar van Makassar op Celebes in 1667, waarna Speelman een bestaand fort ombouwde tot Fort Rotterdam.
Hollands verleden in Fort Rotterdam.
In 1545 bouwde Radja Tunipalangga, ongeveer op de plek waar nu de vestingmuren staan, een aarden stadswal ter verdediging van de inwoners en gaf de plaats de naam Makassar. In opdracht van Sultan Alauddin werden deze aarden muren in 1634 verstevigd. Toen in 1653 Sultan Hasanuddin aan de macht kwam, noemde hij het Ujung Padang, maar al in 1667 werd hij door admiraal Cornelis Speelman gedwongen het fort af te staan aan de Nederlanders, die het omdoopten tot Fort Rotterdam. De macht van het koninkrijk Gowa was gebroken en Makassar verloor daarmee zijn politieke macht in Zuid-Sulawesi. Nederland kon zo het scheepvaartverkeer tussen het westen en oosten van de archipel grotendeels controleren. Het karakter van de stad veranderde van regionaal handelscentrum naar een Nederlands fort waar slaven werden verhandeld. Vanaf het einde van de 17e eeuw keren de Maleiers, Buginezen, Arabieren en later ook de Chinezen terug om buiten de muren van het fort handel te drijven.
maritieme krachten van de Bajo
De havenstad dankte zijn belangrijke positie aan de groeiende macht van de koninkrijken Gowa en Tallo, en de maritieme krachten van de Bajo, de zeenomaden. Rond 1550 vestigen Maleise handelaren zich in de stad. Ongeveer twintig jaar later werd de eerste moskee gebouwd.
belangrijkste handelscentra van Zuidoost-Azië
Makassar groeide tussen 1600 en 1630 in korte tijd uit tot een van de belangrijkste handelscentra van Zuidoost-Azië. De Nederlanders beschouwden Gowa als een bedreiging voor hun plannen de specerijenhandel te monopoliseren. Door samen te werken met de Buginezen wisten ze in 1667 Makassar te dwingen het fort Ujung Pandang in Makassar op te geven. Ze verjoegen de andere Europeanen uit het gebied.
en verder….
Tijdens de 19e eeuw weet Makassar haar originele rol als handelscentrum voor Oost-Indonesië weer terug te winnen. De stad zou weer groeien en het aantal inwoners zou sindsdien alleen maar toenemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad bezet door Japan.
Nadat Indonesië de onafhankelijkheid had bereikt zou Makassar verder groeien ten koste van veel oude gedeelten van de stad. In 1971 werd de naam van de stad veranderd in Ujung Pandang. In de late jaren negentig kreeg de stad zijn originele naam weer terug.
Buginezen
Met ruim 1 miljoen inwoners is Makassar een van de grootste steden van Indonesië. Hier leven vooral Boeginezen en Makassaren. Dankzij de strategische ligging is de stad al eeuwen het kosmopolitische handelsknooppunt van Indonesië. De Buginezen vormen de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Sulawesi. Ze staan bekend als de beste zeelieden van Indonesie. Met hun prachtige schoeners (schepen) wisten ze de meest uiteenlopende plekken van de archipel te bereiken voor de handel. De Makassaren, die de tweede grote bevolkingsgroep vormen, hebben een cultuur die te vergelijken is met die van de Buginezen. Zij zijn ook van huis uit uitstekende zeelieden. Zowel de Buginezen als de Makassaren zijn ondanks de late komst van de islam in Sulawesi nog steeds overwegend moslim. De Makassaren houden echter bepaalde elementen van hun traditionele geloof nog altijd in ere.
Makassarolie
In de omgeving van de stad werd onder meer makassarolie geproduceerd, welriekende plantaardige olie (vervaardigd uit vruchten van de koesambi- of kesambi-boom (Schleichera trijuga)), die eind 18de, begin 19de eeuw gebruikt werd om het kapsel in vorm te houden. Deze olie gaf haar naam aan de antimakassar.
kijk ook de film Hassanaddin
Bericht geplaatst in Azië, Logboek