Duurzaamheid in Singapore
Singapore wil koploper zijn in de transitie naar een circulaire economie. In een circulaire economie ga je slim om met energie, water, grondstoffen en voedsel. Onder andere door de kleine oppervlakte van de stadstaat is het stadsbestuur constant bezig met innovatieve plannen om de stad ook op de lange termijn leefbaar te houden. Strikte regelgeving en economische groei zijn hierbij belangrijke pijlers.

Ver vooruit zien
Singapore wordt geleid als een bedrijf, men maakt hier scenario’s voor de komende 30 tot 50 jaar. Hoe moet Singapore eruitzien over 50 jaar? Dat is een heel andere visie dan alleen maar denken: hoe win ik de volgende verkiezingen?’ Ver vooruit zien was een van de krachten van Lee Kuan Yew. Lee Kuan Yew was de man die wordt gezien als de ‘grondlegger’ van Singapore.

Singapore en de Duurzame Ontwikkelings Doelen
De ‘deadline’ van 2030 komt snel dichterbij. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals = SDG) worden steeds belangrijker voor alle landen. De SDG’s zijn belangrijke handgrepen als het gaat om het creëren van een duurzame wereld. Ook Singapore heeft zich aan deze doelen gecomiteerd en werkt hard aan Doel 11: Duurzame Steden

Doel 11: Duurzame steden is een belangrijk doel.
Steden zijn de centra waar handel, cultuur, wetenschap, productie, sociaal en economie samen komen. Met een snelle bevolkingsgroei, wereldwijd, en meer mensen die naar steden verhuizen wordt duurzaamheid een belangrijk onderwerp. In 2050 verwacht men dat 2/3 van de wereldbevolking in steden en de verstedelijkte gebieden woont.
in 2015 heeft de Verenigde Naties toegestemd om de Duurzame Ontwikkelings Doelen op te stellen om de wereld beter te maken door bepaalde wereld doelen belangrijker te maken… Dit heeft geleidt tot de realisering van de Duurzame Ontwikkelings Doelen in januari 2016.
Waarom de SDG’s belangrijk zijn:
De SDG zijn gelanceerd op een moment wanneer bevolkingsgroei explosief aan het toe nemen is, en de urgentie van duurzaamheid ook dringende vormen gaat aannemen. De impact van deze bevolkingstoename is het grootst op de steden.
De SDG’s stimuleren een duurzamer gebruik van onze grondstoffen
in 2050 woont twee derde (2/3) van de wereldbevolking in de stad. Hoe houden we de stad leefbaar en duurzaam? Het toegangkelijk maken van de openbare ruimtes moet centraal komen te staan. Er is een toename van het aantal steden & verstedelijkte gebieden. Dit doel maakt duurzame ontwikkeling vanuit het perspectief van de stedelijke bevolking relevant en urgent.

Singapore bouwt een stad in een tuin
De 11e doelstelling gaat over de duurzame steden en gemeenschappen. Het 11e doel pleit er voor om steden en verstedelijkte gebieden veilig, inclusief, veerkrachtig en duurzaam te maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet er o.a. gewerkt worden aan veiligheid en duurzaam vervoer voor iedereen bijvoorbeeld. De negatieve gevolgen van het huidige vervoersysteem is vervuilend en verziekend voor de stad mens en milieu. Bovendien is het belangrijk dat het publieke domein weer van de stedeling wordt.

De studenten van de Universiteit van Utrecht zijn de implementatie van de 2030 agenda en de SDG’s aan het onderzoeken. Binnenkort hopen ze meer antwoorden te kunnen geven op de volgende vragen:
- Welke ervaringen zijn inmiddels ondernomen, om de verschillende doelen te halen,
- Wat zijn bijzondere doorbraken en successen
- Verhalen die laten zien wat de resultaten zijn en de impact
- Welke ervaringen kunnen hergebruikt worden en opgeschaald worden
- Wat zijn sommige beperkingen en hoe kunnen die worden omgebogen?
wil jij ook maatschappelijke impact maken ?
Ja, ik word graag toekomstbehendig!