De Staat Maleisië maakt zich nog steeds schuldig aan het kappen van tropisch regenwoud voor palmolie plantages. Omdat Taman Negara National Park een Nationaal Park is, wordt dit “postzegeltje natuur” gespaard. Helaas worden de vele Staats Parken minder bescherming gegeven dan de nationale parken, waardoor boskap nog steeds mogelijk is. De grootste trigger voor de overheid en bedrijven is het geld dat men kunnen verdienen met de verkoop van palmolie producten, ondanks dat de palmolieprijs aan het dalen is! ( gelukkig maar!)
De problemen van palmolie
Palmolie wordt gewonnen uit de pulp van de oranjerode palmvrucht. Dit gebeurt met name in Maleisië en Indonesië. Omdat palmolie relatief goedkoop is, wordt het in eindeloos veel voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en biodiesel gebruikt. Via onder andere Ahold, Unilever en Friesland Campina is Nederland de grootste Europese afnemer!
Het gebruik van palmolie op zich is niet het probleem. De opbrengst per hectare land is veel hoger dan voor andere plantaardige oliën. De manier waarop palmolie gewonnen wordt, leidt helaas wel tot grote problemen voor zowel de levens- en arbeidsomstandigheden van de lokale en regionale bevolking, en voor de biodiversiteit van de gebieden waar de productie plaatsvindt. Met de snel groeiende vraag naar palmolie worden deze problemen steeds groter.
Vernietiging van regenwouden
Misschien wel het bekendste probleem dat de productie van palmolie met zich meebrengt, is dat er enorme stukken regenwoud verdwijnen om plaats te maken voor de oliepalmen. Er worden nog steeds enorme stukken bos afgebrand, waarbij veel CO2 en fijnstof vrijkomt. Door het verdwijnen van het regenwoud neemt erosie toe en veranderen de neerslagpatronen. Het overgebleven bos is gefragmenteerd en er wordt illegaal gekapt.
Omdat juist die tropische regenwouden zo rijk aan soorten zijn, gaan hele ecosystemen voorgoed verloren. De orang oetans die ons met hun grote onschuldige ogen aankijken nadat ze uit de bosbranden gered zijn, staan symbool voor de ecologische schade die aangericht wordt bij de grootschalige ontbossing. Maar ook de tijgers, neushoorns, olifanten, tropische vogels en zeldzame plantensoorten worden ernstig bedreigd in hun bestaan.
Kamahl, inwoner van Maleisie zong hier in 1975 al een lied over; The elephant Song, en nog steeds worden de dieren van Maleisie bedreigd omdat ze geen leefruimte meer hebben!
Nadelen voor de lokale en regionale bevolkingMensen die voorheen van het bos leefden, verliezen hun bron van voedsel, brandstoffen en inkomsten met de komst van palmolieplantages. Terwijl de grote bedrijven het land in gebruik nemen om veel geld te verdienen, gaan de oorspronkelijke bewoners gebukt onder armoede. Vaak hebben ze geen andere keuze dan te werken op zo’n plantage.
De resten van uitgeperste palmvruchten worden vaak gedumpt in nabijgelegen rivieren. Hier gaan ze rotten, waardoor ze voor een zuurstoftekort en daarmee vissterfte zorgen. Hierdoor worden de voedselvoorziening en inkomsten van de bevolking nog verder beperkt. Methaan dat vrijkomt uit het afvalwater heeft daarnaast ook een nadelig effect op het klimaat.
SMOG
Niet alleen in de buurt van de plantages, maar ook op veel grotere afstanden zijn de gevolgen van de bosbranden merkbaar. De as blijft in droge seizoenen lange tijd in de lucht hangen. Dit leidt bij veel mensen tot ademhalingsproblemen en soms zelfs tot doden. Daarnaast ontstaat er economische schade door het uitvallen van vluchten, het wegblijven van toeristen en winkels en scholen die gesloten moeten blijven. De rookoverlast vanuit Indonesië reikt zelfs tot aan Singapore en Kuala Lumpur, waardoor zij het land onder druk zetten om de bosbranden aan te pakken.
Corruptie, geweld en illegale praktijken
Door de grote opbrengst en groeiende vraag is de palmoliehandel nogal lucratief. Zowel lokale als landelijke machthebbers hebben vaak belang bij het financiële succes van deze handel.
Bij de ontbossing ontstaan ook vaak conflicten tussen de lokale bevolking en de grote palmoliebedrijven. Deze conflicten lopen meestal uit op geweld en gaan dan gepaard met vele gewonden en zelfs doden.
Kunnen we verder nog iets doen tegen palmolie?
Alle palmolie vervangen door andere plantaardige olie zal er waarschijnlijk toe leiden dat er nog veel meer land nodig is. Permanent uitbannen van palmolie zal dan ook niet het doel moeten zijn. Het is van belang dat er snel flinke stappen worden ondernomen richting écht duurzame palmolie.
Be the change
Naast door een signaal af te geven middels je aankopen en anderen te vertellen over de problemen van de huidige palmolieproductie, kun je palmolieproducenten en fabrikanten van de voedings- en verzorgingsproducten verder onder druk zetten door ze aan te spreken op hun beleid. Spreek je bank aan!
Praat over het probleem van palmolie
Aangezien de meeste mensen niet weten wat de problemen met palmolie zijn, zullen de meesten ongemerkt producten met palmolie in hun boodschappenkarretje gooien.
Producenten aanspreken op hun palmoliegebruik
De palmolieproducenten zijn voor ons lastig te bereiken, maar we kunnen wel de fabrikanten van de voedings- en verzorgingsproducten om opheldering vragen. Met dank aan social media moeten bedrijven tegenwoordig openbaar met de billen bloot, dus daar kunnen we mooi gebruik van maken.
Petities ondertekenen
Om milieuorganisaties te steunen in hun strijd voor betere omstandigheden, kun je hun petities ondertekenen. Zo worden er regelmatig petities opgezet die gericht zijn aan palmolieproducenten, multinationals en overheden. Hou de actiepagina’s van bijvoorbeeld Milieudefensie , WNF en Greenpeace in de gaten voor actuele petities.
Greenpeace”s onderzoek laat zien dat palmolie-leverancier van grote de grote merken ( Pepsi, Nestlé, Mars Wrigley Confectionery U.S. en Unilever ) verantwoordelijk zijn voor verdere ontbossing
kieskeurig zijn met wat je koopt
Er is een ingredienten lijst gemaakt door Palmolievrij. Download deze en wees kieskeurig wat je koop!
en vergeet niet vooral niet wat de regenwouden voor invloed hebben op het weer!
The Largest River On Earth Is In The Sky
What’s the largest river on Earth? If you said “the Amazon”… you’re only half right. Scientists have discovered an even bigger river in South America, and it’s in the sky above the Amazon rainforest. Turns out, this sky river is the reason there’s a rainforest at all…
Geplaatst door It's Okay to be Smart • PBS op Woensdag 24 oktober 2018