Een grote bedreiging voor de biodiversiteit van Raja Ampat is dat er op de eilanden nikkel is gevonden. Mijnen zijn al aangelegd op het Molukse eiland Gebe en op Waigeo en Gag. De mijn op het eiland Gag is het langs het langste in bedrijf. In 2008 is er besloten dat het mijnbedrijf BHP Billiton moet stoppen met de winning van nikkel op Gag, mede door de druk van milieuorganisaties. Vanaf 1996 heeft de multinational al 75 miljoen dollar in het project geïnvesteerd. Na ruim tien jaar protest ziet BHP Billiton ervan af om de nikkelmijn verder voort te zetten. De mijn is een bedreiging voor de enorme biodiversiteit van het eiland en waardevolle koraalriffen.
De komst van het ecotoerisme
Op het eilandje Kri ligt het duikcentrum van de Nederlandse pionier Max Ammer en is er het Raja Ampat Research and Conservation Center (R.A.R.C.C.) Het duikcentrum Papua Diving Resorts heeft alles wat een duiker nodig heeft. De steiger aan de voorzijde van het eco-resort is boven een groot, ondiep rifplateau gebouwd. Ammer was in Nederland restaurateur van oude Harley Davidsons tot hij in 1992 met een gemotoriseerde rubberboot op het eiland Kri landde en er met de lokale bevolking en lokale materialen het Kri Island Dive Center bouwde.
Om aan het benodigde geld te komen nodigde hij via advertenties in De Telegraaf avontuurlijke duikers uit om hem tegen betaling te vergezellen op duikexpedities naar spectaculaire wrakken van vliegtuigen en schepen uit de Tweede Wereldoorlog. In de loop der jaren vond Ammer zo’n 55 vliegtuigen en 65 schepen op de zeebodem. In 2004 startte hij met het Sorido Bay Resort, dat aan een lagune ligt. Met de Australische zeebioloog dr. Gerry Allen, consultant bij Conservation International (CI), maakte Ammer plannen voor een beschermd natuurgebied en medio 2007, werd het Raja Ampat Marine Park formeel uitgeroepen.
Het bijbehorende geld ging grotendeels naar de instandhouding en handhaving van onderzeese gebieden, de ontwikkeling van de Papua-gemeenschap en het bestrijden van houtkap en mijnbouw. Gerry Allen vestigde in 2001 overigens een record op het huisrif van Max Ammer (Kaap Kri). In een duik van één uur telde hij één soort vis per acht seconden, en kwam op een totaal 283 soorten vis uit.
Fantastische biodiversiteit
Raja Ampat herbergt waarschijnlijk de rijkste koraalriffen op aarde. De unieke biodiversiteit gebied kent enorme biodiversiteit van het gebied werd bekend door twee van de meest prestigieuze tijdschriften in het veld. Ten eerste heeft National Geographic Magazine een artikel gepubliceerd over de meest uiteenlopende koraalriffen op aarde, waaronder Raja Ampat in september 2007. Een jaar later, in september 2008, publiceerde GEO Magazine de bevindingen van een groep onderzoekers die werkzaam waren in het gebied van de Raja Ampat. De onderzoekers vonden 450 soorten hard koraal, meer dan 600 soorten weekdieren en wel 1100 vissoorten.
De duikplaatsen zijn ongerept met prachtige intacte riffen die opvallen door hun variatie in vormen en een enorme hoeveelheden vis. Kenmerkend voor het gebied zijn de mariene meren, die onderzeese verbindingen met de zee hebben en omgeven zijn door mangrovebomen waarvan de wortels begroeid zijn met sponzen. Mariene meren zijn nog weinig onderzochte ecosystemen. Waarschijnlijk zijn de meren ontstaan tijdens het Holoceen (12.000-6000 jaar geleden). De vele eilanden zijn van kust tot kust begroeid met ongerepte, oude regenwouden. De boomkruinen zijn het terrein voor papegaaien, kaketoes en paradijsvogels. Het dichte struikgewas biedt een perfecte schuilplaats voor vele andere dieren, zoals de kasuaris. Delen van Waigeo (het grootste eiland van de Raja Ampat), Batanta en het noorden van Salawati zijn beschermde natuurreservaten. Het heuvelachtige binnenland van de eilanden is dicht begroeid met tropisch regenwoud.
Hoop voor de Coral Triangle
De Coral Triangle is een geografische term die verwijst naar de tropische wateren van Indonesië, de kraamkamer van de zee, Maleisië, de Filippijnen, Nieuw-Guinea, Oost-Timor en de Salomonseilanden die tenminste 500 soorten rifvormende koralen bevatten.
Het Wereldnatuurfonds WWF beschouwt de regio als een topprioriteit voor natuurbehoud en heeft in 2007 haar Coral Triangle Program gelanceerd. De Coral Triangle beslaat een gebied van 6 miljoen km2 en binnen deze ‘kraamkamer van de zee‘ leeft driekwart van het koraal op de wereld soorten, 6 van de 7 soorten zeeschildpadden en minstens 3000 vissoorten. Wereldwijds zijn naar schatting 120 miljoen mensen afhankelijk voor hun levensonderhoud van wat deze zee te bieden heeft.
Koraal is cruciaal voor het leven in de zee.
In mei 2009 zijn de regeringen van de zes binnen de Koraaldriehoek liggende landen gestart met een regionaal actieplan voor de komende tien jaar. Het is een zeer gedetailleerd plan voor de instandhouding van de wereldzeeën en is het vervolg van een ambitieus partnerschap van de Coral Triangle Iniative (C.T.I.) van december 2007. Tot dan toe gold slechts elf procent van het gebied als beschermd, zoals het Teluk Cenderawasih Nationale Park in Papua.
De organisatie Conservation International (CI) signaleerde in 2008 dat in de Raja Ampat 1233 soorten rifvissen, bijna 600 soorten hard koraal en spectaculaire beesten als walvissen, zeekoeien, krokodillen en doopvontschelpen. Tijdens een duikperiode van vijf weken in 2009 ontdekte een internationaal team van maritieme zeebiologen meer dan 50 nieuwe soorten vis, koraal en schaaldieren, alsmede een nieuw soort epaulet-haai die zijn vinnen gebruikt om over de oceaanbodem te lopen. ‘I’, zei de Amerikaan Dr. Mark Erdmann van CI, die twee jaar (2007-2009) onderzoek in de wateren leidde.
Pingback: Daroyen Village "the movie" (comming soon) - KNSM.tv