Yogjakarta is “the Place 2 B” op Java.
Ontspanning, Cultureel, de stad van de Sultan en het middelpunt van Midden Java.
Een stad met een eigen karakter! Het eten, het zakenleven en het uitgaansleven zijn hier 7/24. De avondmarkten zijn hier heel erg gezellig. De mensen zijn heel lief en aardig! Yogjakarta is een fijne uitvalsbasis voor het beklimmen van de vulkaan Merapi , Diegplateau, de Borobordur en de Prabanan. We zijn aan het ontdekken!
Indonesie in de uitverkoop
De nieuwe economie levert hier veel nieuwe banen op zoals Go-Jack, Air-bnb ,Grab e.a. Maa ohh weeehh als je blind, gehandicapt of oud bent! Dan ziet je wereld er oh zo anders uit!. Of Yogjakarta een leefbare duurzame stad is, dat valt te betwijfelen. Duurzame productie en consumtie is nog ver weg. Ik denk wel dat onze “food-print” in Indonesie kleiner is als in Nederland! We eten op straat van de lokale stalletjes en de producten komen uit de buurt en daar komt geen verpakking bij kijken. OOk heb je hier geen supermarkten met alles in plastic verpakt. Dat is een zegen! Iedereen koopt op de markt en eet op straat! Of er gezondheidszorg voor iedereen bestaat in Yogjakarta? Voedel ? Iedereen naar school ? Iedereen gelijk ? Schoon drinkwater? Schone betaalbare energie? Eerlijke en sociale economische groei? Veilige infrastructuur en beschikbare kennis voor iedereen? Gelijke kansen voor iedereen? Gezonde oceanen ?
Armoede is een groot probleem!
De enige manier om rond te komen is bedelen of je creativiteit ( zingen) in te zetten om geld binnen te halen. Ook zagen we gisteren nog een aap op stelten lopen. Heel zielig en het dier is aan zijn baas over geleverd! Het is tragisch om te zien dat deze mooie stad (het land?) nog geen oog heeft voor circulariteit.
Zonnepanelen nog nergens te bekennen!
Het land gaat gebukt onder een groote milieuramp van luchtvervuiling, aantasting van de biodiversiteit, uitstoot van veel CO2 en een enorm afvalprobleem. Er staan lange rijen scooters te wachten op hun beurt om te tanken, verslaaft aan de fossiele brandstoffen. Het geluid van de scooter is in de straten van Yogjakarta duidelijk aanwezig. Een continue stroom van Scooters en auto’s zorgen voor de chaos op de weg.
Er is hoop!
Gelukkig is er ook nog een Jonas Dierckxsens, Teamleider van het binnenkomend talent van AIESEC. We steunen hem graag in zijn campagne om dit mooie Indonesie te helpen bij het grote afvalprobleem! Wordt vervolgt
Verkwanseling van de cultuur-schatten
Zelfs op het Dieng Plateau spreken we met ambtenaren die niet weten hoe ze het probleem moeten oplossen. Hier ligt dus een grote uitdaging. Ook mobiliteit is een duidelijk probleem. Het openbaar vervoer is minimaal en daarom neem je snel een Go-jack of taxi en zo kom je “makkelijk” op je bestemming uit. De luchtvervuiling is enorm.
Steenkool en cigaretten
De grootste bedrijven van Indonersie zijn steenkool en sigaretten-bedrijven. Allemaal producten die het land niet vooruit helpen. Er is nog een wereld te winnen in Indonesie, maar de gastvrijheid en vriendelijkheid is enorm.
We love Indonesia
We zijn nu al verliefd op Indonesie. Het wordt een ware ontdekkingsreis in “de gordel van smaragd” en waar we kunnen gaan we onze kennis en expertise inzetten. We hebben er zin in!
Ons reisschema ziet er voorlopig als volgt uit:
30 juli -5 aug: Yogjakarta
5 aug -6 aug: Surakarta
6 aug – 7 aug: Surabaya
7aug -9 aug : Brome & Ijen
9 aug-10 aug: Banjuwangi
10 aug – 12 aug: Munduk (Bali)
12 aug – 15 aug: Batur (Kintamani)
15 aug – 20 aug: Ubud
20 aug – 28 aug Sidemen
29 aug – 3 sept Student Village Green School Bali
03 sept – 9 sept Gili Islands (Lombok)
09 sept- 14 sept Gunung Rinjani
Bericht geplaatst in Azië, Logboek