Borneo is te vinden in het zuidoosten van Azië. Borneo behoort tot de top 3 grootste eilanden van de wereld met een oppervlakte van 744.108 km2. Het eiland bestaat uit drie verschillende landen die de verantwoordelijkheid delen over het regenwoud (het hart van Borneo), namelijk Maleisië (een stuk langs de noordwest kust van Borneo), Brunei en Indonesië (het grootste gedeelte in het zuidoosten).
Borneo bestaat over een groot deel uit tropische regenwouden waar veel bedreigde diersoorten leven. Ook bestaat het nog uit andere landschappen waaronder mangroves, veenmoerassen, moerassige zoetwaterbossen e.a die allemaal deel uit maken van een complex ecosysteem dat al duizenden jaren bestaat. Er zijn ook grote rivieren die het landschap van Borneo doorkruisen die belangrijk zijn omdat ze zorgen voor een manier van transport en communicatie en omdat ze de lokale gemeenschappen voorzien van zoet water.
Borneo heeft een heel intens tropisch klimaat omdat het zich aan de evenaar bevindt. De temperatuur varieert tussen 25°C en 35°C in de lagere gebieden . In de hoger gelegen gebieden is het iets koeler. Ook zijn er twee regenseizoenen op een jaar: het droge regenseizoen loopt van mei tot oktober en het natte regenseizoen van november tot april. Jaarlijks valt er tussen 2.000 en 4.000 mm regen.

Waarom ontbossing?
In Borneo doet men aan ontbossing voor commerciële doeleinden.
– Palmolieplantages: Wereldwijd wordt ongeveer de helft van alle olieplantages (of 3,3 miljoen van de 6,8 miljoen ha) aangelegd in bosgebied in Maleisië en Indonesië.
– Illegale houtkap: Dit is een manier van leven voor delen van de bevolking. Ze verkopen het waardevolle hout om van te leven. Aangezien er geen echt economisch alternatief is, blijven ze dit doen. De vraag naar het hout is ook groot. Studies tonen aan dat 56% van het beschermde regenwoud in Kalimantan tussen 1985 en 2001 werd gekapt om de globale vraag naar hout bij te houden.
– Fragmentatie van het leefgebied: Door de beschermde gebieden worden wegen aangelegd, wat bijdraagt aan de fragmentatie van het leefgebied van vele dieren. Hierdoor worden
Feiten
– Op Borneo dreigen vóór 2020 alle laaglandbossen te verdwijnen; de bergbossen volgen vóór 2025
– Indonesië heeft al meer dan 75 procent van haar bossen verloren. Nog steeds zijn er jaarlijks grote bosbranden in Zuidoost-Azië
– Borneo heeft 3 miljoen hectare met oliepalmplantages beplant. Gepland areaal: 10 miljoen (1/7 van het eiland).
– Orang Oetans, die bijna alleen nog in groten getale in Borneo voorkomen, gaan qua populatie-aantallen sterk achteruit door de oerwoudkap ten behoeve van de palmolieplantages.
– Tussen 1985 en 2001 is z’n 56 procent van de beschermde laaglandbossen in het Indonesische deel van Borneo gekapt.
– In 10 jaar tijd (1987-1997) groeide de capaciteit van de Indonesische papierindustrie met 700 procent.
– In 10 jaar tijd (1993-2003) groeide het oppervlak oliepalmplantages in Indonesië met 300 procent.
– De EU is na India de grootste afnemer van palmolie ter wereld. Nederland is binnen de EU de grootste importeur; ongeveer de helft van de invoer gaat door naar andere landen.
– In 1997 en 1998 stond in Zuidoost-Azië 7,5 tot 10 miljoen hectare bos in brand. 70 miljoen mensen hadden last van de rookwolken en de economische schade bedroeg 9 miljard dollar.
– er woeden jaarlijks branden, ook op Borneo. De belangrijkste oorzaak is het afbranden van bos voor oliepalmplantages en landbouw. Bij de grote branden van 97/98 schat men het aandeel van de palmolie-industrie op 40 tot 80 procent.
In 1950 was Borneo bijna volledig bedekt met oerwouden. Van de bebossing is nog maar ongeveer een kwart over, vooral in het Hart van Borneo rond de Maleisisch-Indonesische grens. Deskundigen verwachten dat het eiland in 2025 voor ongeveer 90% ontbost is. De redenen van de ontbossing zijn de houtkap en de aanleg van akkers en palmolie-plantages.
#redape
En dan nog dit:
- ABN AMRO, ING en de Rabobank staken de afgelopen jaren minstens 4,9 miljard euro in foute palmoliebedrijven.
- Nederlandse beleggers steken zonder het te weten hun geld in minstens 30 palmoliebedrijven.
- Elke seconde worden 169 bomen gekapt: dat zijn ruim 5 miljard bomen per jaar.
- Ruim 100.000 orang-oetans zijn sinds 1999 gestorven door ontbossing. honderden dieren bedreigd, omdat ze minder plaats en voedsel hebben.
Meld je aan bij: Trek de Grens en stop de ontbossing van Borneo
kijk hier waar palmolie allemaal in zit!
en kijk ook wat jij kiunt doen bij Duurzame palmolie is een illusie.
We zijn de oplossing van dit probleem!
Red het Kinipan Forest
Steun s.v.p. ook de actie om het Kinipan Forest te redden! De Gorilla’s zijn jullie dankbaar. Niemand anders kan voor ze opkomen dan wij!
Bericht geplaatst in Azië, Logboek