Men neme zo’n 1200 tamme herten, een reusachtig boeddhabeeld, 8 UNESCO Werelderfgoedplekken en 1300 jaar aan Japanse historie. Het resultaat van deze optelsom staat bekend als Nara, de eerste permanente hoofdstad van Japan en een plek die vaak in één adem wordt genoemd met Japanse iconen als de tempels van Kyoto en Mount Fuji.
Tijdens onze rondreis door Japan komen we aan in Nara en we zijn benieuwd naar de Great Buddha, de vele tempels, maar vooral naar de honderden tamme herten die hier vrij door de straten mogen lopen.

Nara is de eerste hoofdstad van Japan
Eerst een stukje geschiedenis. Nara was van het jaar 710 tot 784 de eerste permanente hoofdstad van Japan. Vanwege de steeds machtiger wordende Boeddhistische kloosters werd de hoofdstad uiteindelijk naar Nagaoka verplaatst, maar de basis was gelegd. Je vindt hier enkele van de oudste en meest iconische tempels van heel Japan, want Nara is in de loop van de geschiedenis altijd gespaard gebleven voor invloeden van buitenaf.

In Nara zijn vele tempels en maar liefst 8 plekken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, waarvan de Todai-ji tempel de meest bekende is. Deze indrukwekkende tempel huist de beroemde Daibutsu, ofwel de Great Buddha. Het 15 meter hoge beeld staat in ’s werelds grootste houten bouwwerk en de Daibutsu mag zelf gerekend worden tot de grootste bronzen beelden die ooit zijn gemaakt. Een andere bezienswaardigheid in deze hal is de paal met het gat onderin. Volgens de vertellingen brengt het geluk als je er doorheen weet te kruipen. Iets dat helaas alleen voor de kleine bezoekers is weggelegd.

1200 heilige herten
En wat is er met die herten dan? Tegenwoordig staat Nara vooral bekend om de 1200 tamme sikaherten die over het complex rondlopen, een traditie die stamt uit het pre-boeddhistische tijdperk. De herten werden gezien als boodschappers van de goden en genieten sindsdien een heilige status. Ze mogen vrij rondlopen over het complex en worden gevoerd met speciale hertenkoekjes die je bij kleine stalletjes op straat kan kopen. Hier zie je hoe herten en mensen goed samen kunnen. Daar kunnen wij als nederlanders ( Amsterdamse Waterleiding Duinen!) nog veel van leren.

Bericht geplaatst in Azië, Logboek