We dachten dat we naar een Olifanten re-integratie project gingen, maar bij aankomst bij Mae Taeng Elephant Park Clinic staan de olifanten al klaar om een ritje te maken.

Maak nooit, maar dan ook nóóit een ritje op een olifant.
Olifanten zijn namelijk geen attractie. Het leven van een olifant in de Thaise toeristenindustrie is doorgaans vreselijk; en dan hebben we het nog niet eens over de gruwelijkheden die een olifant moet ondergaan om tam te worden.
Sluit je ogen niet, maar luister naar het verhaal van Marleen Veenstra, al weer een Nederlander die al jarenlang vrijwilligster is bij verschillende olifantenreservaten en dé ideale persoon is om de keiharde waarheid achter het olifantentoerisme in Thailand te vertellen.
Olifantentoerisme Thailand: Return to the wild
Hoe kan het toch zijn dat we in Afrika op safari gaan om wilde olifanten te spotten terwijl we het in Thailand normaal vinden dat olifanten kunstjes doen en trektochten maken?
De documentaire Return to the Wild zie je Antoinette van de Water. Daarin werd uitgelegd hoe de toeristenindustrie in Thailand werkt en wat de rol van de olifant daarin is. Hoe deze dieren worden getraind voordat ze tam zijn.
Antoinette kocht twee olifanten vrij met haar organisatie Bring the Elephant Home en te zien was hoe ze deze dieren naar een reservaat dichtbij Chiang Mai, het Elephant Nature Park, bracht.
Hoe herken je een SLECHT olifantenkamp?
Olifantenkampen die toegespitst zijn op geld verdienen zijn nooit goed. Het welzijn van het dier is dan namelijk niet hun prioriteit. Ze vinden het belangrijker om er veel geld mee te verdienen. Olifanten staan in deze kampen voortdurend aan de ketting, behalve als ze aan het werk moeten.

Jonge olifanten die nog bij hun moeder zijn maken dezelfde, lange werkuren van wel 8-10 uur per dag (en soms nog wel meer!). Ze zijn vaak met een touw aan hun moeder vastgemaakt en lopen bijvoorbeeld mee tijdens de trektocht. Jonge olifanten die wel gescheiden zijn van hun moeder staan apart in eigen stallen of aan een ketting. Ze zijn niet in staat om met soortgenoten te communiceren of contact te maken.
In een slecht olifantenkamp:
- staan olifanten gescheiden van elkaar;
- staan olifanten met meerdere poten aan de ketting;
- staan olifanten soms onder hetzelfde afdak, maar kunnen ze niet dicht bij elkaar komen;
- maken jonge olifanten dezelfde werkuren als hun moeder;
- zijn er dagelijks shows, trektochten en kunstjes waarbij de mahout gebruik maakt van een haak;
- wordt er getraind middels pijnprikkels door de olifantenhaak, spijkers en/of messen;
- heeft de olifant voortdurend een zadel op zijn rug, ook als er niet gereden wordt;
- heeft de olifant geen vrije toegang tot vers voedsel.
World Animal Protection werkt al jaren om de olifant uit de entertainment te krijgen. Maar dat is niet makkelijk. Gelukkig zijn er grote tour-operators ( Fox) die gehoor geven aan de actie. De organisatie heeft inmiddels een lijst samengesteld van enkele olifantencentra in Thailand die je wel met een gerust hart kunt bezoeken:
• Boon Lott’s Elephant Sanctuary
• Burm and Emily’s Elephant Sanctuary
• Elephant Nature Park
• Elephant Haven
• Global Vision International, Huay Pakoot project
• Golden Triangle Asian Elephant Foundation
• Mahouts Elephant Foundation
• Wildlife Friends Foundation Thailand
”Saving one animal won’t change the world, but it will change the world for that one animal”
Ja, ik word graag toekomstbehendig!steun de actie: “samen kunnen we het leed van wilde dieren in de naam van entertainment stoppen“
Bericht geplaatst in Azië, Logboek