Prachtig land,maar al dat afval?
De vakantie is voor vele al weer afgelopen, maar waarschijnlijk staan de ergenissen rondom afval nog helder op het netvlies. Gaan jullie handen ook zo jeuken als je op vakantie bent en je loopt door een prachtige omgeving en dan valt ineens je oog op een berg afval. Dit soort ervaringen heb ik nu al een paar keer gehad en ik kon er moeilijk mee omgaan. Wat moet ik doen? De handen uit de mouwen steken, mensen er bij roepen en er een grote clean-up organiseren? Een totale plastic ban uitroepen voor je vakantiebestemming? Is dit wel mijn rol? Ik ben toch op vakantie?
ervaringen tijdens onze reis
In de praktijk vindt iedereen dit niet OK, maar het lijkt wel of bijna niemand er iets aan doet. De vakantiegasten niet, maar ook de lokale bevolking niet. “Vuilnis ophalen is niet zo moeilijk: iedereen kan het. En het is ook niet zo moeilijk om het te verwerken en te recyclen.” Het is gewoon een kwestie van de juiste organisaties en systemen optuigen.
Dieng Plateau
Ik heb onderweg op Java gesproken met een ambtenaar van het Dieng Plateau waar een Unesco-Monument wordt vervuild door over volle prullebakken. Toen we er aankwamen wisten we niet wat we zagen. De ambtenaar zat met zijn handen in het haar. Hij had geen idee hoe hij dit probleem kon oplossen. Toen ik hem wees op de volle prullenbakken moest hij glimlachen. De oplossingen zijn niet ingewikkeld. De ambtenaar wilde graag met ons op de foto en beloofde goed voor het erfgoed te zorgen en de bezoekers te faciliteren en eigenaarschap aan te kweken.
Pop Hotel
We hebben inmiddels ook een aantal keren overnacht in het POP-Hotel. Het Pophotel wil graag de planeet redden en dat laten ze met hun communicatie goed zien. Er komen veel backpackers, maar ook heel veel indonesiers. Een hotel die veel invloed kan uitoefenen op gedragsverandering. Bij een gesprek met de manager blijkt helaas dat ze nog geen concrete plannen hebben om daadwerkelijk iets te gaan doen waardoor de planeet wordt gered.
tips voor het POP-Hotel
1. Gebruik van groene stroom
2. water-besparende maatregelen.
3. Afval besparende maatregelen en afval scheiding
4. stimuleren van vegetarische maaltijden en een goe alternatief aanbieden.
5; de groen geverfde miuren vervangen door echte planten in de vorm van groene wanden
6. het regelen van schoner vervoer (er zijn Go-jek’s die elektrisch of hybride rijden)
7. gasten groene kortingsbonnen geven voor groene acties.
De manager is onder de indruk van de concrete acties die je direct vandaag nog kunt doorvoeren. Kennelijk wordt deze sector nog niet genoeg geïnspireerd hoe je stappen kunt zetten om de planeet echt te redden. Het is zeker geen onwil, maar mogelijk uitstel gedrag. Het staan nog niet op de agenda. Het komt nog even te vroeg ☹
IJen
Toen wij de vulkaan IJen gingen beklimmen namen we een hapje eten bij een kleine warung in het National Park. Toen we verder liepen zagen we tot onze groteverbazing een hoop afval liggen om misselijk van te worden. Boven aan bij de krater sprak ik Heri Pranowo van Adan Geologi (Pusat Vulkanologi, Dan Mitigasi Ben Cana Geologi) Hij vertelde mij dat er steeds meer stemmen op gaan in Indonesie om dit grote aziatische probleem op te lossen. In Jakarta is zelfs het leger al ingezet om rivieren op te schonen en ook te handhaven dat er geen illegale dumping meer plaats vindt. Er is licht aan het eind van de tunnel!
Surabaya heeft de oplossing
Zoals antropoloog Freek Colombijn al had geschreven in de Volkskrant is het straatbeeld in Surabaya schoner dan dat je zou verwachten. Zoals Anders dan de gemeente-reiniging in Nederland is het Indonesische systeem gebouwd op particulieren. De ophalers storten het vuil op landjes waar waste pickers de fracties papier, glas, plastic en metaal uit elkaar trekken en aan handelaren verpatsen, die het nog verder laten uitsplitsen door sorteerders. De gemeente voert alleen de restfracties af naar de stort aan de rand van de stad. ‘Aan het eind van die keten verdienen de mensen haast niks’, ‘Maar vaak is het toch nog beter werk dan bijvoorbeeld in een fabriek. Geen prikklok, geen baas. Smerig en zwaar werk, maar er wordt echt wel gelachen en nu en dan een balletje getrapt. Het is nuttig werk dat loont.’ Er wordt geschat dat 50 tot 60 procent van alle huishoudelijk afval in een stad als Soerabaja zo wordt gerecycled of hergebruikt. Zonder dat het woord milieu ergens valt. ‘Een winkelier koopt uiteindelijk gebruikte papieren zakken in die door een handige handelaar uit het vuilnis gevist zijn. Dat het ook grondstoffen bespaart, interesseert niemand.’
Bali en de plastic soep
We zijn nog niet bij de kust van Bali geweest maar het filmpje van de Britse duiker Rich Horner heeft me wel laten schrikken. Is het niet te laat?
Te zien is dat de paradijselijke zee van Bali enorm vervuild is met plastic terwijl Horner aan het duiken is.
Niet op te ruimen!
Het afval is door de stroming naar de kust gevoerd. Indonesië produceert per dag 130.000 ton plastic en ander afval. Veel daarvan belandt in het water. “Normaal gesproken stop ik plastic dat ik tegenkom in mijn zakken, maar nu deed ik geen moeite. De reden waarom lijkt me wel duidelijk.” Horner woont op Bali en af en toe gaat hij duiken. De plek waar hij deze beelden maakte is Manta Point. Normaal gesproken een hotspot voor manta’s, een roggensoort. Maar in de beelden van Horner is nog maar een enkele manta te zien, rustig zwemmend tussen het afval.
Kunnen we dan niets meer hier aan doen?
Jazeker! Er is goed nieuws. Naast Boyan Slat is er nu nog een nederlandse schoonmaakheld :Tijmen Sissing. Beter bekend als de #The Trashpacker. Tijmen ging met zijn Clean-up Actie in Maleisie viral op internet. Tijmen werd in 2012 toen hij van Australië naar Thailand ging, geconfronteerd met het enorme zwerfafval probleem en dat contrast was enorm.
Toen hij in 2017 weer op reis ging kwam hij wederom extreme vervuiling tegen in landen als Cambodja, Vietnam, Maleisië Myanmar, Filipijnen en Indonesië. Zowel backpackers als locals hadden er allemaal wat op te klagen en iedereen leek moedeloos, maar daarentegen zag Tijmen uitdaging.
Tijdens zijn eerste solo clean up trok hij meteen aandacht. Mensen maakten foto’s, filmden het of maakten een vriendelijk gebaar. Het maakte was los. Hij dacht: “Dat is interessant, hier ga ik meer mee doen”. Zo begon hij zijn trashpacking avontuur.
Door het enthousiasme en in het kader van “een goed voorbeeld doet volgen” deden steeds meer mensen mee! Tijmen krijgt verhalen binnen van backpackers die zelf ook begonnen zijn met clean-ups en iedereen ontvangt positieve reacties van de omgeving. Zou dit een olievlek kunnen worden?
100.000 vuilniszakken op te ruimen wereldwijd
De stichting Trashpackers heeft het jaardoel gesteld om 100.000 vuilniszakken op te ruimen wereldwijd. Trashpackers is een platform voor mensen die hun eigen clean ups kunnen hosten, om zo tezamen positief nieuws te creeëren! Wie weet gaat jouw clean up ook wel viral en creeër je daarmee meer bewustzijn op een vriendelijke manier! Meld je nu al aan via facebook van de Trashpacker!
Trashpacking is give something back-packing
Trashpackers is een movement van backpackers die tijdens hun reis afval opruimen en het gebruik van singel-use plastic minimaliseren. Trashpackers staan voor duurzaam reizen en willen blijk geven aan het besef dat ze te gast zijn in andermans land, door iets terug te doen. Net als dat wanneer je bij vrienden thuis komt uit beleefdheid wat eten of een flesje wijn meeneemt. Alleen geeft een trashpacker, door juist iets weg te nemen. Trashpacking is give something back-packing.
hoe werkt het?
– Je gaat binnenkort op de site van #Trashpackers een trashpacker profiel aanmaken
– je gaat je eigen clean-ups hosten (en delen op de website) waar maar ook ter wereld
Het kan natuurlijk ook thuis, want als ik door “de Pijp” in Amsterdam loopt is het niet veel schoner dan hier in Indonesie bijvoorbeeld.
– Vervolgens kun je de foto’s uploaden van de aantal vuilniszakken (met ergens de letter T; in het zand/met je armen de T vormen/met plastic een T maken o.i.d). Die worden vervolgens opgeteld bij het jaardoel.
– Je kan extra punten krijgen door je vuilniszakken te wegen en nog meer punten door ook aan te geven welke soorten afval je vindt ( zoals:flesjes/zakjes/styrofoam etc.) De topscore is wegen + onderscheiden want dit is van onnoembare waarde voor de Database, die wetenschappers weer kunnen gebruiken ter evidentie voor verandering van de wetgeving.
– Daarnaast komt er ook een open source millieubewustzijn-workshop die je tijdens je reis kan geven op scholen en samen clean up dagen kan organiseren.
– Ook probeert de stichting Trashpackers duurzame veranderingen te bewerkstelligen door alternatieven aan te bieden aan de reisbranche, overheden en overige organisaties.
Je kan ook gaan trashpacken tijdens een strand- of boswandelingen.
Je hoeft niet perse op vakantie te gaan om het trashpacken. Thuis een Trashpacker clean-up organiseren is ook geweldig! !
Daarom moet je meedoen:
– Dat als we het jaardoel halen een half miljoen kilo aan vuilnis hebben opgeruimd (gemiddelde vuilniszak is 5 kilo)
–Dat de database dient voor wetenschappelijke instituten en beleidmakers die zich hard kunnen maken voor verandering van de wetgeving en daarmee bedrijven hun plasticproductie kunnen laten stoppen = kern van het probleem aanpakken
–Er een enorm bewustzijn gecreeerd wordt door alle betrokkenheid
– Dat wanneer de community groeit en meer mensen ook een rol willen spelen in educatie, dat we door middel van workshops kennis en oplossingen kunnen overdragen, wat op zijn beurt leidt tot gedragsverandering.
– Dat stichting Trashpackers zich inzet voor duurzaam toerisme door bijvoorbeeld hostels te upgraden met herbruikbare materialen zodat ze single-use plastic materialen kunnen verbannen.
– Met Trashpacken pak je het probleem bij de kern aan: opruimen vóórdat het de zee in waait en het scheelt ontzettend veel geld + we gaan in op gedragsverandering: de trashpacker minimaliseert zijn plastic gebruik en enthousiasmeert anderen hetzelfde te doen.
– De oceaan zal dus minder vervuild worden
– Minder dierensterfte door plastic consumptie
– Minder ziekten, want ook in de voedselketen krijgen wij plastic binnen doordat dieren weer microplastics eten.
– Trashpackers dient als contra-gewicht voor de negatieve millieu effecten van toerisme op landen. Hiermee kunnen landen mogelijk een positievere blik krijgen op touristen.
– Iedere minuut gaat er 1 vrachtwagen vol plastic de zee in….
– 9,1 miljoen mensen per jaar gaan dood aan grond water en luchtvervuiling (dat is meer dan aids, malaria en zelfs oorlog)
– Daarnaast zou iedereen moeten ervaren hoe leuk een clean up is.
– Muziek is bijvoorbeeld universeel, als je muzikanten bij elkaar zet met verschillende nationaliteiten, kunnen ze alsnog saamhorigheid voelen door de overeenkomst die ze delen.
– Een clean up brengt je in contact met de lokale bevolking en je kan een gevoel van opportunisme delen. – Het voelt positief, je doet wat, je beoogt concreet resultaat en je maakt dikke vrienden!
– De egoloze daad geeft een ontzettende bevredeging
– We kunnen dus saamhorigheid voelen door zorg te nemen voor de natuur, dat is overstijgend
– Iedereen snapt wat je met elkaar aan het doen bent, je hoeft de taal niet eens te kunnen spreken: gewoon lekker DOEN
8 en 9 september kick-off Trashpackers
Het je nog tips voor de Trashpacker? Laat het hem weten want het is allemaal begonnen door een wilde actie, maar nu begint het serieus te worden.
Alle hens aan dek meld je aan bij de trashpacker voor de Kick-off op 8 en 9 september.
Ik ben zelf mijn Trashpacker actie ook aan het voor bereiden. Laten we zorgen voor een vliegende start en laten we met zijn allen wat geluid gaan maken.
Bericht geplaatst in Azië, Logboek