In het UXO LaosInformation Centre zijn we met een klas studenten uit de Verenigde Staten om het verhaal te horen van UXO. De studenten hadden ook geen idee wat hier in Loas is gebeurt. UXO helpt ons om grip te krijgen voor de verschikkelijke daden die tijdens de Tweede Indochina Oorlog zijn gevoerd. Begrijpen doen we het niet.

Hier in het UXO LaosInformation Centre in Luang Prabang krijgen we ook inzicht in de invloed die clusterbommen vandaag de dag nog hebben op het dagelijks leven van veel Laotianen en over de opruiming ervan.
UXO Laos ruimt de bommen, maar reist bijvoorbeeld ook langs de dorpen op het platteland om kinderen en volwassenen te wijzen op het gevaar van de bommen, en hoe ze moeten handelen als ze een bom vinden. Ze noemen dat hier risico -educatie.
Ondanks dat Laos niet in oorlog was tijdens de Vietnamees-Amerikaanse oorlog, is het tot op de dag van vandaag het meest gebombardeerde land ter wereld. Een belangrijke bevoorradingsroute voor Noord-Vietnam, de beruchte Ho-Chi-Minh-Trail, liep namelijk door de oostelijke jungle van het land. Amerika dropte tussen 1964 en 1973 maar liefst 270 miljoen clusterbommen op het neutrale Laos, om de Vietnamese sluiproutes te vernietigen.

Dat zijn meer bommen dan Duitsland en Japan samen te verduren kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog wordt ook wel Amerika’s ‘Secret War’ genoemd. Een groot deel van de clusterbommen is nooit geëxplodeerd, waardoor vandaag de dag naar schatting nog 80 miljoen bommen in de Laotiaanse jungle en in landbouwgebieden verspreid liggen. Het is dus oppassen geblazen in Laos. Of beter gezegt, werk aan de winkel. UXO wordt financieel gesteund door Noorwegen, Japan en USA.
Nazorg
Pas recent, in september 2016, beloofde de toenmalige Amerikaanse president Obama 90 miljoen US Dollar aan Laos om de bommen te laten opruimen. Tot dan gebeurde dit mondjesmaat, jaarlijks gebeuren en hierdoor nog steeds honderden ongelukken onder boeren en kinderen die bommen tegenkomen tijdens het werken of spelen.
alle bommen UIT de wereld
Deze boeren en kinderen kunnen niet 200 jaar wachten totdat alle bommen zijn verwijderd. De Verenigde Naties moet actie ondernemen om hier snel een veilig land van te maken. in 2015 heeft de VN toegestemd om de wereld beter te maken door bepaalde wereld doelen belangrijker te maken… Dit heeft geleidt tot de realisering van de duurzame doelen in januari 2016. Werelddoel 16 gaat over vrede en veiligheid. Er is dus echt werk aan de winkel!
De duurzame doelen die je deelt
Als we Werelddoel 16 behalen, komt er een einde aan geweld tegen mensen met een andere mening en aan geweld tegen kinderen. In 2030 moeten alle kinderen kunnen opgroeien in een vreedzame en veilige omgeving. Als kinderen veilig opgroeien en naar school gaan, zorgen zij later als volwassenen voor een stabielere samenleving. Een samenleving waarin wordt opgetreden tegen corruptie en waarin iedereen die wordt aangeklaagd kan rekenen op een eerlijk proces.
Vind jij net als Jara dat vrede, veiligheid en rechtvaardigheid meer aandacht verdienen? Help mee en deel ook bovenstaand filmpje. En zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen weten waar de 17 Werelddoelen voor staan.
Ja, ik word graag toekomstbehendig!