Groeten uit de Jungle.
We zijn vandaag aangekomen in Badung waar de Greenschool zijn vleugels heeft uitgespreid. We zijn te gast in Green Village waar we in een van de prachtige monumentale bamboe-bouwwerken onze intrek nemen. William Mc Donough, de godfather an Cradle to Cradle heeft wel eens gezegt:”Bouw huizen als bomen en steden als bossen“.
Our House
In ons huis hebben we het gevoel dat we in een boom wonen. Er is geen spijker aan te pas gekomen. Onze kamer mandi heeft een compost toilet waar we de urine en de uitwerpselen apart inzamelen 🙂 (Voor Loek echt wennen). Zelfs de toilletrol houder is gemaakt van bamboe. We douchen op een prachtige steen en we slapen in de nok van het huis en kijken uit op het bladerdak. De kamer kijkt uit op het voedselbos en er komt een heerlijk briesje door het grote open “raam”. We hebben zelfs een budler. Zij helpt ons wegwijs maken in Green Village, hoe we bij de Green School komen (via een prachtige overdekkte bamboe-brug over de rivier) , waar we kunnen zwemmen . Waar het compost station is en waar het voedsel wordt verbouwd. Al met al weer een prachtige “Junglebook”setting.
rentmeesters van het milieu
De Green School is in 2008 opgericht door John & Cynthia Hardy, een Canadees echtpaar dat rijk werd in de sieraden. Het is een particuliere school die zich ten doel heeft gesteld om leerlingen op te leiden tot ‘rentmeesters van het milieu’. De leerlingen van de school vormen een internationaal gezelschap. Het lesgeld is hoog, maar de opbrengsten van de school worden gebruikt voor studiebeurzen voor de lokale bevolking. De school is zelfvoorzienend op het gebied van energie en het beheer van de moestuin is onderdeel van het curriculum.
Greenvillage
De Green Village is een verzameling particuliere woonhuizen op loopafstand van de Green School. De huizen zijn evenals de gebouwen van de Green School volledig gebouwd uit bamboe uit de directe omgeving. Toen de Hardy’s in 2008 begonnen met de plannen voor de Green School, was het bouwen van een verwerkingsfabriek voor bamboe het eerste dat zij deden. Bamboe groeit binnen 2 jaar tot een bruikbare stam. Om de stam te verstevigen laten ze de boom nog 2 jaar rijpen, maar door de snelle groei is dit een geweldig alternatief voor tropisch hardhout. Op Bali wordt er al langer met bamboe gebouwd, maar alle gebouwen ouder dan 50 jaar zijn opgegeten door een bepaalde keversoort. Om dit te voorkomen is er een techniek ontwikkeld om het hout op duurzame wijze te behandelen, zodat de kever geen schijn van kans heeft.
Bamboe als kunstvorm
Nadat het bamboe is geoogst wordt het in de fabriek behandeld en gedroogd door Ibuku. Wat ze er vervolgens mee maken is echt wonderbaarlijk. Complete huizen van meer dan 6 verdiepingen, waarbij elk detail, van de draagconstructie tot de deurklinken, uit bamboe gemaakt wordt. Prachtige gladde tafels, geribbelde vloeren, trappen, leitjes voor de daken, designstoelen, keukens, barmeubels: het één nog mooier dan het ander. Vakmanschap staat hier hoog in het vaandel. De technieken zijn even verfijnd als specialistisch.
Volledig duurzame campus
De campus in Bali bestaat uit open leslokalen. Het geheel is zelfvoorzienend met eigen tuinen voor groente en fruit. Dagelijks worden hiervan 600 maaltijden voor aanwezigen op de Green School bereid. Leerlingen worden gehaald en gebracht middels een biobus of middels carpooling. Schoolborden zijn gemaakt van matte autoruiten en al het meubilair is van bamboo. Computers en beamers hebben uiteraard wel hun intrede gemaakt.
Forestschool
Ik volg de komende dagen de training Forestschool level #3 op de Greenschool. Ik zal hier voor het eerste Sarah Blackwell ontmoeten zij is de drijvende kracht achter de Forestschool. In Engeland is Forestschool aardig geintegreerd in het onderwijs systeem. In Nederland nog lang niet. Wij zijn al blij als de kinderen een dag in het jaar naar buiten gaan. Als het aan mij ligt komt daar verandering in.
Pingback: Wat is Forestschool? - KNSM.tv