
Bij aankomst in the Rucksack-Inn zien we veel Nederlanders. Het hostel is voor een groot deel door de Universiteit van Utrecht afgehuurd voor een research ondrzoeksproject met de focus op de vraag: Hoe duurzame initiatieven in de praktijk worden gebracht. Het implementeren van een duurzaam initiatief is meer dan alleen een besluitvormingsproces.
Wij zitten middden in deze “Bee-Hive“. Voor mij is dit zeker erg interessant! Vooral doordat dit ook mijn werkgebied is als buurt-en initiatieven-makelaar en “placemaker” in Amsterdam.
In mijn eerste blog heb ik hier al over geschreven. In mijn gesprekken met de studenten hebben we het gehad over “nudging”, maar ook iccon-projecten zoals de “Super-trees“. Singapore is een land waar veel top-down wordt gewerkt, terwijl wij in Nederland dat juist van onder-op doen.
Het onderzoeksproject Singapore is een uniek grensoverschrijdend project van de Universiteit van Utrecht. Het is een initiatief van de afdeling Bestuurskunde van de Universiteit van Utrecht. De commissie die het project organiseert en faciliteert bestaat uit acht enthousiaste en gemotiveerde studenten. In November 2018 reist de commissie van het onderzoeksproject en nog eens en twintig geselecteerde onderscheiden studenten naar Singapore. Als wij aankomen in Singapore, zijn de studenten al 3 weken bezig met hun onderzoeksopdracht.
Hoe slagen steden er in om levensvatbaar, gezond en duurzaam te blijven
de studenten doen onderzoek naar de Duurzame Stad Singapore. Singapore is een van ’s werelds toonaangevende steden op het gebied van duurzaamheid. Met de toenemende groei van steden over de hele wereld, blijft het belang groeien om inzicht te krijgen in hoe deze steden erin slagen om levensvatbaar, gezond en duurzaam te blijven. In Nederland wordt duurzaamheid ook steeds belangrijker. Singapore heeft veel duurzame initiatieven op verschillende gebieden.
Closing the Water Loop
Bijvoorbeeld het initiatief “Closing the Water Loop”, dat de watervoorziening op peil en toekomstgericht houdt. Of de vele tuinen, groene daken, balkons en muren bijdragen aan schonere lucht, lagere temperaturen, en een groeiende biodiversiteit en een aangenamere leefomgeving staat als een paal boven water!

Innovatiemanagers
Dit onderzoek richt zich vooral op hoe duurzame initiatieven in de praktijk worden gebracht. Het implementeren van een duurzaam initiatief is meer dan alleen een besluitvormingsproces. Het gaat over conceptie, belangen van verschillende belanghebbenden en waarde creëren. Innovatiemanagement is van groot belang in dit proces. Innovatiemanagers zijn agenten (organisaties of individuen) die sociale problemen in de samenleving proberen aan te pakken en iets veranderen. Ze zijn gericht op het implementeren van sociale innovatie.
Er zijn overeenkomsten die de resultaten zeer waardevol maken voor Nederland
Het onderzoeksproject biedt studenten een unieke kans om onderzoek in een andere context uit te voeren. Ze krijgen de kans om zich te verdiepen in complexe sociale problemen die ver van hun eigen huis liggen. Het verzamelen van inzichten in de successen van Singapore kan andere steden helpen om duurzamer te worden. Hoewel de resultaten in hun eigen culturele en institutionele context moeten worden beschouwd, zijn er enkele overeenkomsten die de resultaten zeer waardevol maken voor Nederland. Beide landen worden geconfronteerd met uitdagingen met betrekking tot grote hoeveelheden water, het zijn zowel kleine provincies met een kleine hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen en hun populaties zijn beide cultureel divers. Ik ben in ieder geval erg nieuwschierig naar de resulaten van het onderzoek.
het jaar van de zero waste
Omdat het volgend jaar het jaar van de ‘Zero Waste‘ is in Singapore ben ik benieuwd hoe Singapore het voor elkaar gaan krijgen dat alle bedrijven en winkelketens, maar ook de consument gaat meedoen. Dat wordt een enorme operatie. Omdat besluitvormingen hier in SingaporeTop-Down wordt geregeld kan ik me voorstellen dat het toch lukt. In Singapore is dit jaar het jaar van de Duurzaamheid. Ik ben benieuwd of mensen op straat dit weten, en of ze al bezig zijn met de vraag hoe ze volgend jaar een Zero-Waste huishouding kunnen opzetten.
Als jij ook meer willen weten van dit onderzoek kijk op de Research Project-website!
of kijk op facebook
Pingback: help ik krijg geen lucht meer! - KNSM.tv | Rudy Klaassen en Loek Petrus
Pingback: Singapore - KNSM.tv | Rudy Klaassen en Loek Petrus
Pingback: de iconische waarde van de Supertrees in Singapore - KNSM.tv | Rudy Klaassen en Loek Petrus