De inspiratie achter de schuilplaats van de schurk in de 2012 Bond-film Skyfall, Gunkanjima, is een angstaanjagende tijdcapsule van het industriële tijdperk van Japan.
Sommige plaatsen hebben spooksteden. Nagasaki heeft een spookeiland – het onbewoonde Hashima-eiland. Het wordt door de lokale bevolking aangeduid als Gunkanjima of Battleship Island, vanwege het uiterlijk van een oorlogsschip, gezien vanaf een afstand.
Hashima Island, beter bekend als Gunkanjima, staat bekend om zijn rol als filmlocatie. Het is recentelijk gebruikt voor de live-actieversie van de Japanse anime “Attack on Titan”
We stappen op een boot en gaan mee met een rondleiding naar het verlaten mijn-eiland, dat daar ongestoord ligt, sinds bewoners hun huizen verlieten en alles achterlieten, van schoenen tot elektronica tot lesgevulde schoolborden.

Lopend rond de afbrokkelende supermarkten, scholen, werkomgeving en appartementen is het een nare plek. Hoe dicht de gebouwen op elkaar staan! Er is nu meer groen, dan er ooit heeft gestaan!
Hier werd steenkool gewonnen, en was er geen tijd om te recreeeren. Dit is een herinnering aan de industriele revolutie en het versnelt verstoken van de fossiele brandstoffen. En mogelijk was hier sprake van slavernij. Dit tijdbeeld blijft hangen! Gelukkig is dit verleden tijd!

Begonnen als een kolenmijnoperatie in 1887, kocht de Mitsubishi Company het Hashima-eiland in 1890. Mitsubishi versterkte de mijnbouwfaciliteiten van het eiland en verhoogde zijn landmassa tot 16 hectare. Vervolgens bouwde het beton, hoge verdiepingen appartementencomplexen om zijn werknemers en hun gezinnen, evenals een buitenste zeewering te huisvesten. Op het hoogtepunt in 1959 was Gunkanjima de thuisbasis van 5.259 mensen, waarmee het ooit de meest dichtbevolkte plaats ooit werd genoemd.

In 1974 waren de mijnen onder Gunkanjima opgedroogd en kondigde Mitsubishi aan dat het de operaties zou beëindigen. Bewoners begonnen haastig te vertrekken om nieuwe banen te zoeken. Binnen een paar maanden was het eiland volledig verlaten.

Het begin van de jaren 2000 zag hernieuwde interesse in Gunkanjima, met een aantal verschillende bedrijven in Nagasaki strijden om rondleidingen te bieden. Het is de enige manier om toegang te krijgen tot het eiland en de hele operatie wordt strak gecontroleerd.
In juli 2015 werd Gunkanjima UNESCO-werelderfgoed. Dit was ondanks klachten van Zuid-Korea, later ingetrokken, met betrekking tot Mitsubishi’s gebruik van Koreanen en Chinezen voor zware arbeid op het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onze gids wil weinig kwijt over deze situatie. Of de Chinese en Koreaanse werknemers geld kregen was niet duidelijk. Een koreaan in onze groep wilde het naadje van de kous weten, maar de waarheid werd niet verteld.

We waren eerst wel geïnspireerd om deze plek te bezoeken, maar door wat we nu weten en hoe we te woord werden gestaan ( of juist niet) zullen we deze excursie niet aanbevelen.
Bericht geplaatst in Azië, Logboek