
Vandaag zijn we op bezoek bij “Earth Home” in Baan Maejo aan de voet van de bergen aan de rand van het Sri Lanna National Park. Earth Home is uitgegroeid tot een van de belangrijkste Kennis-Centra in natuur bouw en Permacultuur in Thailand. Bij Earth Home geloven ze in een betere wereld en willen ze een betere wereld door geven, dan ze ontvangen hebben van hun ouders. Dat lijkt me een mooi streven.

Kinderen bouwen de buurt-bieb voor Baan Maejo
Als we langs komen bij het kennis centrum is Thanayos Sakulsupij, ook wel Boss genoemd, nog druk bezig druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de kampweek van de 40 middelbare school leerlingen die morgen vanuit Singpore naar Thailand worden overgevlogen. De leerlingen werken aan een sociaal project en gaan in Baan Maejo een bibliotheek bouwen van eigen gemaakte stenen. Het Aarden huis (“Earth Home”) in het dorp Baan Maejo in het noorden van Thailand is de plek waar de kinderen een week lang leren hoe je gelukkig kunt zijn door een eenvoudig leven te leiden.

“Waar de aarde is, is er thuis, waar zaad is, er is leven”
Homestay Maejo Baandin is een van de leercentra geworden voor mensen vanuit Thailand maar ook de rest van de wereld. Earthhome laat zien hoe je een eenvoudig en een gezond leven kunt leiden. Hier leer je hoe ze huizen kunnen bouwen met stenen gemaakt van aarde, en aarde is overal ? Ook leer je hier hoe we biologisch kunt boeren en je eigen voedsel kunt verbouwen in de stad. Daarnaast kun je ook nog kooklessen krijgen om de Thaise keuken onder de knie te krijgen. Kortom:” levenslessen voor iedereen“!

Op zoek naar geluk
We zitten aan tafel met Thongbai
Leknamnarong, eigenaar en oprichter van Earth Home. Zij werd geboren in Maejo Village en heeft op vijftienjarige leeftijd haar dorp
verlaten en ingewisseld voor het stadsleven van Bangkok. Er is veel ellende daar en weinig respect voor de natuur.
Als mens wordt je er uitgebuit. Nadat ze twintig jaar in Bangkok heeft gewoond,
besloot zij 15 jaar geleden terug te keren naar haar geboortedorp om meer tijd
voor het gezin te hebben en echt gelukt te ervaren ver weg van de grote vervuilende
stad Bangkok.

Duurzame Economie
Als we het hebben over de 9 regels van geluk dan hebben we het ook over de Filosofie van de “Sufficiency Economy Philosophy” Deze Duurzame Economie is een filosofie die is bedacht en ontwikkeld door Zijne Majesteit de Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. De “Sufficiency Economy” .

Sufficiency Economy Philosophy (SEP)
De SEP werd in 1974 geïntroduceerd en is een benadering voor duurzame ontwikkeling die staat voor:
- Matiging
- Redelijkheid
- Voorzichtigheid
En verder:
- Duurzaam
- Inclusief
- Eerlijk
een evenwichtige en stabiele ontwikkeling
Het doel van de Sufficiency Economy Philosophy is om een evenwichtige en stabiele ontwikkeling te creëren, op alle niveaus, van individu, gezin en gemeenschap tot de samenleving als geheel door het vermogen te ontwikkelen om op de juiste manier om te gaan met de lastige situaties die het resultaat zijn van snelle veranderingen (bijv. globalisering, klimaatverandering e.a.) in de materiële, sociale, ecologische en culturele omstandigheden van de wereld.

Middenweg
Het principe van Sufficiency Economy benadrukt het belang van het volgen of aannemen van de middenweg voor passend gedrag van de bevolking op alle niveaus van de samenleving in termen van ontwikkeling en bestuur om te moderniseren in overeenstemming met “de strijdkrachten van globalisering” ( wie zijn dit?? ) . Met andere woorden, we moeten extreme gedachten, gedragingen en acties vermijden
Toereikendheid heeft drie componenten: gematigdheid, redelijkheid en zelf-immuniteit, met de bijkomende voorwaarden:
- gepaste kennis
- ethiek
- deugden

Gematigdheid binnen de rede, in de zin van niet te veel of niet te weinig, is een Oosters concept. Zoals Zijne Majesteit de Koning heeft verklaard: “Matig zijn betekent niet dat je te strikt moet zijn; het gebruik van luxe artikelen is toegestaan … maar moet volgens uw middelen matig zijn “(Royal Speech, gegeven in Dusit Palace, 4 december 1998)
ingebouwde
veerkracht
Redelijkheid vereist dat de keuzes
die we maken gerechtvaardigd zijn door academische
benaderingen, juridische principes,
morele waarden of sociale normen te gebruiken.
Zelf-immuniteit benadrukt de noodzaak van ingebouwde veerkracht tegen de risico’s die voortvloeien uit interne en externe veranderingen door goed risicobeheer; Zuinigheid Economie erkent dat de omstandigheden en situaties die onze levens beïnvloeden, dynamisch en vloeiend zijn.

Kennis en deugd is een groot goed bij alles wat je doet
De SEP-filosofie hecht veel waarde aan menselijke ontwikkeling op alle niveaus en benadrukt de noodzaak om de gemeenschapscapaciteit te versterken om een evenwichtige manier van leven en veerkracht te waarborgen, met volledig respect voor het milieu. SEP ondersteunt tegelijkertijd de ultieme gemeenschappelijke principes van de Verenigde Naties: “de Sustainable Development Goals “(SDG’s). Eind september 2015 is er door de Verenigde Naties een nieuwe mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Gelukkig hebben de Verenigde Naties de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen benoemd, om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”. Deze nieuwe mondiale agenda gaat over het garanderen van duurzame consumptie- en productie tegen 2030 in alle landen van de wereld en dus ook in Thailand

Hands-On koning Bhumibol Adulyadej
Deze filosofie heeft de koning gedurende 60 jaar onvermoeibaar ingezet ten behoeve van ontwikkelingswerk om het leven van de Thaise bevolking te verbeteren en hen een echt en blijvend geluk te geven. Zo zijn er honderden projecten verspreid over Thailand waar de koning met een leeg papiertje in zijn hand langs kwam om de situatie van de lokale bevolking te verbeteren.

Geluk in Thailand
We hebben ook geluk in Thailand dat onze koning, Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej, de vooruitziende blik heeft gehad om vanaf 1969 Koninklijke Projecten in Thailand te initiëren. Zijn invloed wordt door het hele land gevoeld en dit vormt het platform waarop alle Thaise mensen die betrokken zijn in landbouw en landbouw, delen een gemeenschappelijk begrip en inspiratie.

water tekort in Baan Maejo
Zo kwam hij ook hier in Baan Maejo waar de bevolking last had van droogte. De koning pakte een landkaart er bij en bekeek de situatie. Het duurde maar even of het dorp kreeg een waterberging waar alle rijstvelden mee bevloeid kon worden. Zo’n hands on koning was Koning Bhumibol Adulyadej. Deze filosofie help mensen te werken aan een individuele economie. Je ziet aan Boss dat Koning Bhumibol Adulyadej het grootste geschenk dat hij had kunnen schenken hier ook heeft achter gelaten. Dit is het meest krachtige cadeau wat de Thaise bevolking had kunnen wensen.

permaculture
Bij Earth Home beoefenen ze natuurlijke landbouw, sommige noemen dat Permacultuur. Hier bij Earth Home wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke chemicaliën, maar wordt bewust gekozen om te werken met de natuur om gezonde, voedselrijke biologische voeding te creëren. Zo maken ze ook compost en organische meststoffen. Er zijn veel soorten fruitbomen, groenten en geneeskrachtige kruiden die hier op elk moment groeien. Zo zijn er ook kippen, schapen en vissen. We verzamelen wilde paddenstoelen, honing en bamboe uit de jungle – allemaal organisch!

Sharing economy
Met slechts een hectare land, eet onze uitgebreide familie van zes grotendeels wat we zelf verbouwen. Wanneer we meer gasten hebben dan onze productie kan voeden, vullen we aan met biologische producten uit het dorp en kopen we ook bruine rijst, suiker, bakolie en af en toe vlees van de lokale markt. Onze buren kweken tientallen andere soorten fruit en groenten, kippen, vee en af en toe ‘wilde’ zwijnen. De dorpsbewoners van Baan Maejo hebben generaties lang biologisch gekweekt. De technieken zijn geleidelijk verbeterd en men is dankbaar om de oogst te delen en anderen te kunnen helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden.
De 9 regels voor geluk:
- Kweek je eigen voedsel
- Bouw je eigen huis
- Kweek planten om je meubels te maken
- Creëer een goede omgeving ( en help andere mensen)
- Geef kennis, eten en spullen aan je omgeving
- Geef voedsel aan de armen
- Investeer in de gemeenschap en de buurt
- Bescherm zaden voor voedselzekerheid
- Verkoop voedsel om andere mensen te voorzien van voedsel
“If we are happy with however
If all countries observe this idea –
not only in an economic sense, but
to try to keep the middle ground –
being sufficient and not extreme, not
greedy , then we can live happily”
King Bhumibol Adulyadej
Hoe mooi zou het zijn als Onze Koning Alexander ook zijn sporen na gaat laten in Nederland net als Koning Bhumibol Adulyadej , maar jij kunt ook iets doen !
Ja, ik word graag toekomstbehendig!