
Indonesië herbergt honderden forten die tussen de 16e en 20e eeuw zijn gebouwd langs belangrijke handels- en zeeroutes. Een daarvan is Fort Amsterdam, op het eiland Ambon, de Molukken. Fort Amsterdam ligt in de kuststad Hila te midden van kruidnagelplantages met uitzicht over een prachtig strand.
Bentang Amsterdam
Het in 1637 gebouwde fort was oorspronkelijk een handelspost van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en moest bescherming bieden tegen vijanden van zee.
16 kanonnen
Fort Amsterdam bestaat uit een 3 lagen tellend gebouw – een stenen blokhuis met een oppervlakte van 16 x 16 meter – omringd door een stenen muur met 2 bolwerken. De begane grond van het blokhuis werd gebruikt als berging voor voedsel en munitie. De 1e verdieping bestaat uit een ruimte met schietopeningen in de muren, en de bovenste verdieping is een open ruimte met borstwering onder een puntdak.
In Fort Amsterdam waren 40 soldaten gelegerd die onder het commando van een sergeant stonden. Het fort beschikte over 16 kanonnen
Georg Eberhard Rumphius
Een belangrijk persoon die het fort bewoonde was de Duitse botanicus Georg Eberhard Rumphius (1626-1702). In de vijftiger jaren van de 17e eeuw vertrok hij in dienst van de VOC naar Azië. Na een kort verblijf in Batavia, werd hij in 1662 naar Ambon gezonden. Daar woonde hij enkele jaren in het in Hila gesitueerde Fort Amsterdam.Naast de dagelijkse routine werkzaamheden voor de VOC, besteedde Rumphius zijn tijd aan het bestuderen van flora en fauna op de Molukken. Zijn bevindingen zette hij op papier. In 1670 raakte de Rumphius blind. Dat weerhield hem er echter niet van zijn onderzoek voort te zetten. Hij werd o.a bijgestaan door zijn zoon, Paul August.
Aardbeving en tsunami
In februari 1574 werden Ambon en de nabijgelegen eilanden getroffen door een zware aardbeving. De in het fort gestationeerde soldaten renden het bouwwerk uit, de open ruimte in. Zij dachten dat het er daar veiliger zou zijn. Een paar minuten later bereikte een allesverslindende tsunami de kust van Hila. De golf kwam tot het dak van het blokhuis. Grote delen van het fort stortten in. Een aantal soldaten overleefde de ramp door zich vast te klampen aan 1 van de kanonnen.
De huizen rondom het fort en nabijgelegen dorpjes werden door het natuurgeweld weggevaagd. 1461 mensen verloren tijdens de ramp het leven, waaronder Rumphius’ vrouw en dochter. 28 van de 40 soldaten die in Fort Amsterdam gelegerd waren, kwamen om het leven.
Rumphius zelf overleed in 1702. Zijn belangrijkste werken, ‘Het Amboinsche Kruidboek’ en ‘D’Amboinsche Rariteitkamer‘ werden na zijn dood gepubliceerd.
Na een grondige restauratie in 1993, werd Fort Amsterdam in oktober 1994 heropend met een grote ceremonie.
Bericht geplaatst in Azië, Logboek
Wow amazing! Thanks for sharing