Een gouden toekomst voor Kuala Lumpur en Maleisië?
Je komt GEEN AFVAL tegen in Kuala Lumpur. Wat een verademing! Ze hebben hier iets heel slims op gevonden.
HelloGold
Het bedrijf HelloGold uit Kuala Lumpur en KLEAN, een bedrijf dat snoepautomaten ontwikkelt, heeft een heel bijzondere variant op de bekende ‘snoepautomaat’ onthult. Het apparaat keert namelijk een klompje goud ter waarde van 10 Maleisische cent uit (dit staat ongeveer gelijk aan twee eurocent), in ruil voor een plasticfles of een blikje.
Er bestaat al automaten, bijvoorbeeld in de VS en in Duitsland, die in ruil voor lege blikjes of petflessen geld of waardebonnen geven. Een automaat dat echt goud uitgeeft als motivatie om te recyclen bestond echter nog niet. Een goede motivatie om te starten met recyclen, right?!
In deze app kunnen ze vervolgens hun verdiensten bijhouden in de digitale portemonnee die er op te vinden is. Via de bijbehorende HelloGold-app kunnen gebruikers hun goud opslaan, kopen, en ook verkopen.
Plastic recyclen en sparen tegelijkertijd
Er staan 40 apparaten in Klang Valley in Kuala Lumpur en er worden nog eens 500 apparaten door de rest van Maleisië geïnstalleerd. Het plan is om na de installatie van deze apparaten ook apparaten in andere landen te installeren waar het recyclen van plastic niet goed op gang komt.
TURN PLASTIC INTO GOLD
In veel Zuidoost-Aziatische landen is het sparen van goud aantrekkelijk. Daar speelt HelloGold goed op in. Dit automaat maakt het sparen van goud erg laagdrempelig en betaalbaar voor iedereen die plastic in handen heeft. Dat is dus iedereen.
Het enige dat moet doen om goud te krijgen is je lege flesjes en blikjes in te leveren bij het automaat. Als mensen de machine willen gebruiken dan moeten ze echter wel eerst de app van HelloGold downloaden en een account aanmaken.
Het recyclingpercentage in Maleisië bedraagt slechts 17,5 procent en het besef van de noodzaak om te recyclen is laag in het land, ondanks een nationaal programma voor afvalscheiding dat in 2016 door de regering werd ingevoerd. WNF’s strategiedirecteur en strateeg Maggie Lee zei echter dat recycling niet de enige oplossing voor het probleem was, maar dat er minder plastic moet worden gebruikt.