Singapore is een Stads-Staat die bekend staat voor de inspanningen die worden gepleegd om de stad een natuurlijke uitstraling te geven waarvoor ze dit natuurlijk vormgeven met tropische beplantingen.

een stad in een tuin
Het creëren van ‘een stad in een tuin’ is onderdeel van de visie van de overheid van Singapore. Een van de initiatieven om de visie te realiseren is het enorme stadspark genaamd: ‘Gardens by the Bay‘ (GB) Sinds de opening van het park in 2012 heeft GB wereld wijde aandacht gekregen. En verder de Super Trees, in de ‘Super Tree Grove‘ staan zijn ikonen geworden van de stad en ze staan als boegbeelden voor duurzaamheid.

vermindering CO2 uitstoot
Surrealistische superbomen in een technologisch park in Singapore zorgen voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Bepaalde eigenschappen zorgen er voor dat er energie wordt opgewekt en overtollig water opgenomen wordt. Eén van de hoogtepunten uit het park is een verzameling gigantische cybernetische bomen. Deze bomen wekken duurzame energie op. De bomen werken net als echte bomen met fotovoltaïsche cellen om fotosynthetische echo plaatst te laten vinden. Door op deze manier zonlicht op te vangen wordt er energie opgewekt waarmee het gehele park van energie wordt voorzien. De bomen zijn tussen de 25 en 50 meter hoog en deels begroeid met planten die er langs omhoog groeien zoals verschillende soorten varens, klimop, orchideeën en wijnranken.

klimaatbestendig
De bomen vangen overtollig water op tijdens de periode in Singapore waar hevige regen valt. Het water wordt vervolgens door de bomen in een kanalensysteem geleid. Het water wordt dan naar plekken afgevoerd waar het gebruikt wordt voor irrigatie of voor fonteinen. Onder de grond bevinden zich biomassaketels. De bomen zetten de uitlaatgassen van deze biomassa om via uitlaatkanalen. In één van de superbomen kan je met een lift omhoog. Vervolgens kan je tussen twee bomen lopen en het hele park overzien. In de verte zie je dan de stad Singapore liggen.

Educatieve Waarde
Het park heeft naast een duurzame functie ook een toeristische en educatieve waarde. Het park is erg populair en trekt veel bezoekers. Je kunt via loopbruggen door het park heen lopen waardoor het lijkt alsof je door je eigen dromen wandelt. Het park wekt een surrealistische indruk. Als bonus bevindt zich in het park de hoogste indoor-waterval. In het park zijn verschillende bio-koepels te vinden. In elke koepel heerst een ander klimaat. Eén van de koepels is de bloemenkoepel waarin een temperatuur tussen de 23 en 25 graden Celsius heerst. Je vindt hier een heleboel bijzondere planten van over heel de wereld zoals uit het middellandse zeegebied, Australië, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Nevelwoud
Een ander hoogtepunt in het park is het nevelwoud in één van de koepels. Hierin bevindt zich ook een grote opgeworpen berg. Deze berg maakt het mogelijk dat er naast een warm ook een koeler klimaat ontstaat in de koepel. De berg is een replica voor de koele en vochtige toppen van tropische bergen die zich 1000 tot 3000 meter boven zeeniveau bevinden. Vanaf deze berg is de 35 meter hoge waterval te zien.

klimaatverandering en bewustwording
Halverwege de berg is er een kristalgrot met daarin een verscheidenheid aan stalactieten, stalagmieten en uitgeholde kristallen. Hierna wordt je door een kamer geleid waar een videopresentatie laat zien wat het effect van een stijging van 5 graden Celsius door klimaatverandering tot gevolg heeft.

Sophie Derksen en Anne van der Krol, die onderzoek doen voor de Universiteit van Utrecht naar de duurzaamheid van Singapore, houden zich bezig met ‘Groen in de Stad‘. In hun onderzoek zijn ze op zoek naar de strategie achter ‘Gardens by the Bay’ en hoe deze strategie heeft bijgedragen aan de iconische waarde van de Supertrees.

technologie versus duurzaamheid
De relatie tussen technologie en Duurzaamheid trekt de aandacht door de volgende paradox; Aan de ene kant zijn verbeteringen in de omgeving vaak een resultaat van een doorbraak in de technologie. Aan de andere kant is technologie ook het kwaad die de oorzaak is van de niet duurzame samenleving. Hoewel er geen twijfel is dat een meer efficiente technologie een belangrijke bijdrage kan leveren aan duurzame ontwikkeling. De technologie moet ten dienste staan van de mens en geplaatst zijn in de context van structuur en cultuur van de samenleving waarbij de mens centraal staat.

Technologie en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen
Als iedereen in de toekomst kan leven in vrede, waardigheid met volop kansen, dan moet de technologie en innovatie de mensheid zeker dienen en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zeker kunnen behalen in 2030. De Verenigde Naties benadrukt de belangrijkste rol van de technologie in het behalen van alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen in 2030. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen staan hier centraal omdat ze in lijn staan met de problemen van Singapore die Singapore probeert op te lossen. Bijvoorbeeld Duurzame Ontwikkelingsdoel 11 gaat over het verminderen de stedelijke impakt op het milieu. Singapore is een dicht bevolkte stad op een klein eiland met veel luchtvervuiling. Duurzame Ontwikkelingsdoel 7 gaat over het toegangkelijk maken van duurzame energie.
hier even een tijdlijn van de focus van de Overheid van Singapore op Groen:
1963 Minister Lee Kuan Yew promoot het planten van bomen
1967 Start van de Tuin Stad Visie
1990 Green & Clean City & Enviroment Campagne in de stad en de groengebieden
2005 The Gardens of the Bay zijn onderdeel van het plan om de ‘Garden City’ om te toveren tot de ‘City in a Garden‘.
2007 Masterplan ‘Gardens of the Bay”
2009 opening ‘Gardens of the Bay’
2010 ontwikkeling ‘East Gardens of the Bay’
2011 opstart Bay South Gardens
2013 3,8 miljoen bezoekers
2015 24,4 miljoen bezoekers
2016 33 miljoen bezoekers
2017-2018: 45 miljoen bezoekers, 1100 vrijwilligers, 43 educatie programma’s en 88 miljoen aan PR waarde.
Een sterke visie
Je ziet wat een sterke visie kan doen met een stad. Ik wacht nog de onderzoeksresultaten af van Sophie Derksen en Anne van der Krol maar je kunt alvast een sneak preview zien op de website van de Universiteit van Utrecht.