7/11: back 2 basics
We vertrekken vandaag vanuit Sorong met de Express Ferry Sorong – Waisa naar Raja Ampat. Het is heerlijk om zo in de wind in volle vaart naar onze bestemming te varen.
Als we in Waisai aankomen, betalen we elk een miljoen rupia’s voor de toegang van Raja Ampat. Dan stappen we over op een speedboot die ons naar Pulau Gem brengt. Pulau Gem is het eiland van de paradijsvogels en de koraalriffen en de Homestay Daroyen Village. Een hele grote familie van meerdere gezinnen wonen hier op de achtergrond en leven hier op Pulau Gem van Ecotoerisme. Dit concept wordt aangejaagd door de stichting Stay Raja Ampat. Een organisatie die zich inzet om de lokale bevolking te ondersteunen op Raja Ampat en het ecosysteem Raja Ampat te versterken.
eenvouwd wat de klok slaat
Als we bij onze Homestay Daroyen Village aankomen realiseren we ons dat we in de primitieve wereld zijn terecht gekomen. Hier ontdek je wat je echt nodig hebt in het leven. Alle luxe schud je hier van je af! Ook geen internet, geen spiegel, geen zoet water, geen elektriciteit. We worden teruggeworpen op de basis! Het is hier eenvouwd wat de klok slaat.
Stay Raja Ampat
Hier is ook bewust voor gekozen door de organisatie: Stay Raja Ampat. Een organisatie die zich inzet voor de eilandbewoners van Raja Ampat. Westerlingen komen in contact met de primitieve wereld, en de bewoners van Raja Ampat hebben een goed belegde boterham en er wordt geïnvesteerd in het Nationaal Park Raja Ampat. Er is wel een alternatief, maar dat zijn de resorts, waar je de hoofdprijs betaald. Daar hebben we het geld niet voor en met dit concept kun je iets terug doen voor de lokale bevolking.
koraal voor de voordeur
Na het middageten gaan we snorkelen aan het aangrenzende rif rondom Daroyen Village. We zien prachtige clown-visjes tussen het zachte koraal. Ik moet direct aan de film denken: “Finding Nemo“. Je kijkt in het onderwaterleven wat zeer boeiend is. Het harde koraal is bijna altijd “bewoond”door een zelfde soort visjes. Vaak is de combinatie van de kleur van de vissen en het koraal op elkaar afgestemd. De evolutie heeft hier mooi werk afgeleverd. Dit is Raja Ampat! We zien veel vlindervisjes, zebra-vissen en regenboogvissen. Ook prachtige portugeze oorlogsschepen een kleurige massa van vrolijke confetti-vissen. Ook nog 2 schildpadden en 2 morenen gezien. De onderwaterwereld van Raja Ampat is geweldig!
Nog meer nederlanders
Vlak voor het avondeten worden er nog twee duikers van Waisa gehaald. In de stromende regen en in het donker komen ze met de speedboot aan. Het zijn Jan en Piet Hovenkamp uit Leiden en Utrecht. Twee broers die al een jungle safari hebben gedaan in Sumatra en nu samen gaan duiken. Leuk dat deze broers dit doen ? Na het avondeten krijgen we de breefing van de 2 duik locaties van Haja, onze duikinstructeur. We maken nog even verder kennis met elkaar en genieten nog even van de machtige sterrenhemel. Dan vroeg naar bed, want morgen gaan we duiken en willen uitgerust beginnen.
8/11: Veel, Groot en Veelkleurig
We hebben de wekker gezet om half 7 en vertrekken voor twee duiken naar Ransior Reef, vlak bij Palau Kri. De eerste duik is al super relaxed. We gaan niet diep en zo genieten we lang van de Wonderwaterwereld van Raja Ampat. Als we bij de steiger aankomen zien we een prachtig schouwspel van gele vissen die in scholen naast, boven en onder en ons blijven aanstaren met grote ogen….. dit schouwspel duurt wel 20 minuten. Adembenemend mooi en deze vissen zetten de toon van Raja Ampat. Veel, Groot en Veelkleurig!
9/11: Chicken Reef
In de vroege ochtend vertrekken we naar Chicken Reef. We gaan hier een driftduik maken. Als we te water gaan zien we als we ons door het water laten drijven een prachtig schouwspel van koraal en enorme hoeveelheden gekleurde grote vissen. Enorme bumpheads, schildpadden en een haai. Vooral veel, groot en veel kleuren!
driftduiken
De duikplaatsen zijn ongerept met prachtige intacte riffen die opvallen door hun variatie in vormen en een enorme hoeveelheden vis. Kenmerkend voor het gebied zijn de mariene meren, die onderzeese verbindingen met de zee hebben en omgeven zijn door mangrovebomen waarvan de wortels begroeid zijn met sponzen. Door deze mariene meren is er veel stroming en kunnen we veel driftduiken maken. Je laat je lekker zweven in het water en ziet op een relaxte manier al het koraal en de vissen aan je voorbij trekken.
Expeditie Robinson
Als we boven water komen gaan we thee drinken op een klein idylisch strand. Dit is een locatie waar je zo de “Expeditie Robinson” kunt opnemen. Hier gaan we even chillen voordat we onze tweede duik gaan maken. We genieten van de rust en de vogels op het eiland en alle heremiet kreeften op het strand. Zo grappig om te zien dat ze steeds weer een nieuwe schelp opzoeken als hun “gekraakte”onderkomen. We zien ook nog een hele grote zeearend die wordt weggejaagd door andere vogels.
Eilanden verbonden door ondieptes
We moeten vaak tussen eilanden door waar het water heel laag staat. Eb en vloed maak een groot verschil hier. Ook de stroming is steeds anders of soms komt deze van beide kanten. Een aantal van ons moeten uit de boot en zo wordt de boot door het ondiepe heen getrokken. De volgende duikplek is weer een driftduik bij Cape Kri. Grote schilpadden, 2 black tip haaien, veel gekleurde vissen en veel prachtig koraal. Het is een waar wonderwaterwereld.
Weggeblazen op het Barracuda Reef
We gaan thuis lunchen en daarna vertrekken we naar Barracuda Reef. Bij vertrek hebben wij allen niet veel zin om te gaan, want 2 duiken achter elkaar is best wel inspannend en we doen allen een middagdutje. Bij aankomst is het zicht heel slecht en we worden door de stroming weggeblazen. Onderwater gaan we door een grimmige onderwaterwereld heen. Geen barracuda, wel 2 haaien en veel grimmige vissen. Ze kijken allemaal erg somber, of ligt dat aan ons ? ’s Avonds kijken we naar de films van het duiken, en gaan we weer vroeg naar bed, want morgen moeten we weer fit zijn.
10/11: Arborek Jetty
Vandaag vertrekken de snorkelaars Kasper en Florian naar een andere homestay op Arborek. We zetten de twee duitsers daar af en nemen afscheid. Florian is ziek, en Piet, een van de Nederlanders ook. Moeten wij ons zorgen gaan maken over onze gezondheid? We duiken vandaan met ons drieën. De Eerste duik bij Arborek Jetty is weer een driftduik. We zweven langs prachtige grote rots-formatie blokken die vol zitten met hard-, zacht- en leer koraal.
Als in een aquarium
Natuurlijk weer een zee aan vissen. Het lijkt wel iedere keer of we in een aquarium zwemmen. Direct aan het begin zie ik al een enorme haai aan de oppervlakte maar niemand wil me geloven. Ze willen bewijs zien ( foto) Dan ontdekt onze gids een wobbegong haai. Een gecamoufleerde grondhaai.. Prachtig om te zien hoe hij zich heeft aangepast aan de omgeving. Het lijkt wel een vloerkleed! Bij de steiger aangekomen zien wij een enorme school vlinder-vissen in formatie. Ze blijven steeds op de zelfde plek zwemmen en komen niet vooruit. Het is een kunstwerk.
Even verderop ziet Jan nog enorme doopvond schelpen. We hopen die vanavond op de video terug te kijken. Onze duiktijd zit er weer op en als we boven water komen moeten we schuilen voor een onweersbui op de jetty van Arborek. We worden op de stijger van Aborek geïnterviewd door Muhamad Reza ,een student van de Hogere Agrarische school van Bogor (Java) geinterviewt over de impact van de recreatie en de biodiversiteit op Raja Ampat en de mogelijke toepassingen van de Blue Economie. Zo’n interview is wel aan mij besteed.
De volgende punten brengen we in:
– Cursus engels voor alle homestay bewoners Comminicatie is de sleutel voor contact tussen de homestay’s en de recreanten. Er is op dit moment weinig communicatie mogelijk vanwege de taal barriere.
–draagkracht van Raja Ampat en het koraal afstemmen op het aantal bezoekers. Dit is niet wat de Indonesische regering aan het doen is. Zij wil zoveel mogelijk bezoekers naar het gebried trekken en de homestay’s uitbreiden. Wij stellen voor te investeren in de homestay’s en (nog) niet uitbreiden.
– coachen van de duikinstructeurs en “de gastvrouwen” hoe je om moet gaan met de hygiene, voedsel, communicatie en niet te vergeten: hoe om te gaan met de biodiversiteit! Verder wordt er op dit moment niet gewerkt als de standaard van de duikinstructeurs. Zo ben ik een keer alleen achter gelaten toen ik mijn ïnflator”niet te pakken kreeg, en is jan een keer op de bodem achter gelaten zonder dat er naar hem om werd gekeken. Bovendien wordt er nog te veel dier-onvriendelijk gewerkt onder water (opjagen van de wobbegong haaien bijvoorbeeld, of het slecht verzorgen van een hond )
– aanleggen van ankerplekken. Nu zie je nog steeds dat boten een anker uitgooien. Dit kan anders. Zo bescherm je het koraal en zo reguleer je ook de aantallen bezoeken. vol is vol
– Educatie voor de kinderen en eiland bewoners Er begeuren nog te veel dingen die het ecosysteem benadelen. Educatie bij kinderen zal er voor zorgen dat dit gedrag in de toekomst niet meer plaats vindt.
– Afvalvoorziening voor de eilanden : nu wordt het afval nog verbrand
– Mobiliteitsplan voor Raja Ampat. Nu vaart iedereen met een 2x 40 HP om de gasten op te halen van Waijo. Mogelijk kan er een dienstregeling worden opgezet voor de eilanden met duurzaam vervoer en energie-oplaatpunten bij de jetty’s
–regenwater opvang systemen voor de homestay’s om zoetwater te genereren voor de gasten
– duurzame energievoorzieningen zodat er minder ( geen) met generatoren kan worden gewerkt
–in stand houden van het tropische regenwoud: Op dit moment is het makkelijk om een stukje regenwoud om te zetten in tuinbouw. Zo zie je dat het gebied van de paradijsvogel kleiner wordt.
Aan het eind nemen we afscheid van Muhamad Reza en maken we nog een selfie voor instagram. We hopen dat ze iets gaan doen met onze feedback! We zijn wel heel blij met het initiatief van Muhamad.
Manta Sandy
Dan wordt het tijd voor Manta Sandy. Als we naar beneden gaan merk je al dat dit een mystieke plek is. Dit is het domein en het schoonmaak station van de Manta’s. Hier komen de Manta’s om hun huid door poetsvisjes te laten schoonmaken. Het duurt maar even en de eerste zwarte manta komt binnen zweven…… Gracieus, onaards, betoverend. Het is net een spannend jongensboek. We verschuilen ons achter een steen en blijven dit schouwspel volgen voor minuten. Als de manta verdwijnt, blijven we nog een tijdje hangen en dan komt er een witte manta op het toneel. Gracieus met een spanwijde van meer dan zes meter blijft hij rondom het midden cirkelen. Ik heb het gevoel of ik in een film van Harry Potter terecht ben gekomen. Onwerkelijk mooi en indrukwekkend om te zien. Dit schouwspel blijven we volgen tot onze fles leeg is ? Een noodstop op 5 meter van 4 minuten en dan steken we onze kop weer boven water.
12/11:West Monsuor, Sawandarek Jetty & Otdima
Vandaag zijn we weer met een grotere groep. Michele Santolamazza en Giordano Giuliani uit Italie en Kimberly lewi en Ryan uit Melbourne. Bij West Monsuor gaan we naar 20 meter en volgen de rif. We zien 3 haaien, een pygmee zeepaardje, een moreen en veel andere vissen.
Sawandarek Jetty.
Bij Sawandarek Jetty gaan we opnieuw naar 20 meter en zien al vrij snel een enorm schildpad. Daarna zien we nog 3 haaien en nog een groter schildpad. Dit lijkt wel een “zwemmende tafel” ? Bij de jetty snorkelen we nog een tijdje en dan is het tijd om naar huis te gaan. We Lunchen en dan om drie uur gaan we voor de derde keer duiken bij Otdima We dalen af naar 20 meter. Direct zien we al een grote haai. We dwalen door een gigantisch koraal paradijs. Zoveel levensvormen bij elkaar heb ik nog nooit gezien. Het is spectaculair! We zitten niet voor niets in de Koraal Driehoek waarin de omstandigheden optimaal zijn. De stroming van Raja Ampat zorgt er verder voor de beste omstandigheden waarin koraal kan gedijen.
13-11-2018 molari reef en manta sandy
Finding Nemo
We zijn Helemaal verbrand (belanda goreng) door de zon (mata hari) en we hebben ons nu al een week niet geschoren. We duiken vandaag weer onder in de wereld van “Finding Nemo”. Onze eerste duik is opnieuw bij Manta Sandy omdat Giordano niet langer kan wachten om de manta’s te zien. Het water is rustig en er zijn nog geen bootjes van bezoekers. Als we naar het onderwater-strand af duiken is het zicht weer heel erg slecht. De mystieke wereld van de Manta en de poetsvisjes. We moeten nog een stuk tegen de stroming in zwemmen en dan verschuilen en klampen we ons vast aan een steen. Het duurt niet lang en dan zien we de eerste manta al verschijnen….. Een witte manta met een spanwijdte van 7 meter. Evenlater komt er een Black Ninja Manta bij. Ze dansen met elkaar over de Manta Sandy. Schitterend om te zien. Dit kan zo een scene zijn voor Finding Nemo. Als we nog maar 50 bar lucht hebben moeten loek en ik omhoog. Nog een laatste knipoog van de manta en dan steken we ons hoofd boven water.
vliegende honden
Onderwater wordt het nog spectaculairder horen we later omdat er nog twee manta’s bij zijn gekomen. Wij willen natuurlijk bewijsmateriaal, dat begrijpen jullie wel. Tussen beide duiken door rusten we uit op een onbewoond eiland. Er staan nog cabins, maar ze zijn niet meer bewoond. Wel wordt het eiland overheerst door vliegende honden ( vleermuizen) Een adembenemend gehoor en gezicht. Het lijken net vogels! Onze volgende duikstek is Molari Reef. Het is weer een drift duik, en zo zweven we over enorme kolossen van koraal en Haja, onze duikinstructeur “zoekt” naar nog meer Wobogong Sharks.
het is tijd om te gaan
Na afloop geven we tevreden onze duikspullen terug aan Haja, want dit is tegelijk onze laatste duik. We hebben er dan 14 duiken op zitten. Dan is het ook wel weer genoeg geweest voorlopig. we willen terug naar de geciviliceerde wereld. We willen weer een echte douche en ons lekker met zoet water kunnen scheren, Een schone omgeving en gevarieerde maaltijden. Dat hadden we allemaal niet op “Robinson Island”. We worden vandaag weggestemd, maar we houden er een aantal leuke Nederlandse, Italiaanse en spaanse vrienden aan over. Het was ons een genoegen en kijken zeer tevreden terug naar dit avontuur op Raja Ampat. Dag lieve vrienden! Het ga jullie goed! (dear friends, we had a great time, love to see you again. Let meet up again in Amsterdam. Love you, Loek & Rudy
p.s. for the movie, send us a message here!

Prachtig verhaal
Wie weet gaan ze idd wat doen met wat jullie aangedragen hebben