Candi Prabanan is de grootste Hindoe Tempel ter wereld. De tempel is een onderdeel van een tempel complex dat door de Unesco is vastgelegd als wereld erfgoed. Het complex bestaat uit Candi Prabanan, Candi Sewu, Candi Lumbungm Candi Bubrah en Candi Asu (Candi Gana) Op dit moment maken de tempels deel uit van het Taman Wisata Prabanan complex, met uitzondering van Candi Gana.
Candi Prabanan is gebouwd omstreeks de negende eeuw en ingewijdt door Rakai Pikatan, een van de vorsten van het Koninkrijk Oud Mataram in 856 AD. De tempel is gewijdt aan God Siwa zodat de toendertijd ook Siwagrha (het huis van Siwa) werd genoemd. De tempel bestaat uit drie concentrische hoven waarvan het eerste hof het meest heilige gedeelte is dat zich dan ook in het midden bevindt.
In het eerste hof bevinden zich 16 tempels, in het tweede 224 terwijl het derde hof geen tempels bevat. Het totaal aantal tempels in het complex bedraagt totaal 240 stuks.
Het eerste hof met 16 tempels bestaat uit drie hoofdtempels namelijk Candi Brahma, Candi Siwa en Candi Wisnu, drie tempels voor hun rijdieren, 4 Candi Kelir, 2 Candi Apit en 4 Candi Patok. De positie van Siwa als oppergod in de Hindoe religie is weerspiegeld in de afmetingen van de tempels. Candi Siwa is met 47,6 meter hoog de allergrootste van de drie tempels, terwijl Candi Brahma en Wisnu slechts 33 meter hoog zijn.
Candi Siwa heefy vier tempelkamers waarvan de hoofdkamer op het Oosten uitkijkt en waarin zich een beeld van Siwa Mahadewa bevindt. De kamer op het Noorden bevat een beeld van Durga/ Durgasahisasuramardhini, de westelijke kamer een beeld van Ganesha en de kamer op het zuiden een beeld van Agastya. Candi Brahma en Wisnu bevatten elk slechts een kamer met daarin een beeld van Brahma en Wisnu.
De tempels in het eerste hof zijn zeer rijk versierd. De meest bijzondere versiering is in de vorm van leeuwen ingeklemd tussen kalpataru (levensbomen} met twee hemelschepselen in de vorm van een vogel met een mensenhoofd Kinara (mannetje) en kinari (vrouwtje) aan de linker en rechterzijde. De kinara-kinari zijn ook vaak vervangen door heiligen of door andere dieren. Deze vorm van versiering is alleen te vinden op Candi Prabanan zodat ook wel het Prabanan motief wordt genoemd.
Aan de binnenkant van de ommuring van Candi Siwa en Candi Brahma zijn reliefs van het Ramayana aangebracht terwijl op Candi Wisnu releifs van het Kresnayana zijn uitgebeiteld.
Op het tweede hof staan 224 Candi Perwara opgesteld in vier rijen. op dit moment zijn er echter al veel verdwenen en resten er nog 117 Candis. Het grootste gedeelte van de Gandi Perwara zijn ruines en slechts twee ervan zijn gerestaureerd. De Candi Perwara van het tweede hof kijken uit naar de vier windrichtingen alleen met het eerste hof aan hun achterzijde. De Gandi Perwara zijn ongeveer 14 mdeter hoog.
De Ramayana Reliefs
De reliefs van Candi Roro Jonggrang beelden Hindoe verhalen uit op ethische wijze. De panelen die het verhaal van het epos Ramayana uitbeelden bevinden zich op de ondergallerijen van Candi Siwa en Candi Brahma. Ze beginnen op Candi Siwa naar links vanaf de trapaan de Oostzijde en gaan door met de richting van de klok. Ze vertellen van Prins Rama van het Koningkrijk Ayadya die een incarnatie is van God Wisnu die naar de aarde is afgedaald. De beelden vormen voorbeelden van verhalen die op een prachtige wijze zijn uitgebeiteld.
Het dans drama Ramayana is in essentie een traditioneel dansdrama zonder lange dialogen en vormt een spectaculaire theateropvoering met verhalen over helden, tragedie, liefde en onderdrukking die worden opgevoerd ter voldoening van de toeschouwers. De voorstelling vindt ’s avonds plaats op het open toneel met Gandi Roro Jonggrand op de achtergrond en is werkelijk een prachtig schouwspel.
De legende van Roro Jongrang
De legende verhaald van een vorst, genaamd Bandung Bondowoso die wil trouwen met een beeldschone prinses, Roro Jonggrand, de dochter van Koning Boko. Maar de princeswijst hem op verfijnde wijze af door hem te vragen in een nacht 1000 tempels te bouwen. Bandung Bondowoso neemt de uitdaging aan en hij zet een leger van geesten aan het werk om hem te helpen.
ochtendgloren
Tegen de ochtend hoort Rorto Jonggrand dat Bandung Bondowoso bijna klaar is met zijn werk en ze maakt haar dienstvrouwen wakker en draagt ze op om hun rijstblokken te stampen en rijst stro te branden zodat het net zou zijn alsof de ochtendgloren is aangebroken. Dit maakt dat de geesten er snel vandoor gaan zonder het werk af te maken. Als Bandung Bondowoso hoort dat de gemene list van Roro Jongrang wordt hij woedend en bhij spreekt een vloek over haar uit zodat ze verandert in een beeld van een beeldschone vrouw die vaak het beeld van Rorto Jonggrand wordt genoemd.
In werkelijkheid is het echter het beeld van Dunga/ Dungamahisasuramardhini, de ega van de God Siwa dat zich bevindt in de noordelijke kamer van Candi Siwa. Vanwege deze legende wordt Candi Perabanan ook vaak Candi Roro Jonggrang genoemd.
Candi Sewu
Candi Sewu zou beter het Candi Sewu Complex genoemd kunnen worden genoemd. Het is gelegen ten Noorden van Candi Prabanan. Oude inscripties die informatie over Candi Sewu bevatten zijn Prasaasti Kelurak van 782 AD en Prasasti Manjusrigrha van 792 AD. Prasasti Kelurak is gevonden nabij het Candi Lumbung Complex en bevat lofuitingen en eerbewewijzen aan Tri Ratna en memoriseert de bouw van het beeld van Manjusri.
Boeddhistische achtergrond
In Prasasti Manjusrigrha wordt melding gemaakt van de vervolmaking van het complex Wajrasana Manjusrigrha in 714 Saka oftewel 792 AD. Uit beide Prasasti blijkt dat naast het feit dat de Candi Sewu complex een Boeddhistische achtergrond heeft, we ook mogen veronderstellen dat de periodisering en verbeelding van Candi Sewu Complex ooit een architectonische ontwikkeling heeft doorgemaakt in verband met technische en symbolische aspecten. Volgens verschillende experts werd de bouw van de Candi Sewu Complex geinitieerd door Sakai Panangkaran, de vorst die het langs over oud Mataram regeerde, namdelijk 38 jaar.
Het Candi Sewu complex bestaat uit 249 gebouwen bestaande uit een hoofdtempel, acht Candi Apit en 240 Candi Perwara. de plattegrond van de hoodtempel is een kruis met 20 hoeken, het heeft een hoofdkamer en 4 bijkamers. De toegangspoort is aan de oostzijde.
De Candi Perwara en Candi Apit zijn gelegen aan het tweede hof. De Candi Perwara staan in vier rijen en vormen vier lange concentrische rechthoeken. Er zijn acht Darapala beelden (Reuzen die de toegangen bewaken) die staan bij de vier ingangspoorten tot het tweede hof, aan elke zijde een, terwijl ze naar elkaar kijken.
De Dwarapala beelden zijn enorm groot en elk gemaakt van een brok steen. Tussen Candi Prabanan en Candi Sewu bevindt zich de complexen Candi Lumburg en Candi Bubrah. Beiden hebben een Boedistische achtergrond. Candi Lumburg bestaat uit een hoofdtempel en 16 Candi Perwara die op een rij staan en samen een vierkant vormen rondom de hoofd tempel .
De plattegrond van de hoofdtempoel bestaat uit een twintighoekig kruis met een vooruitstekend gedeelte aan alle vier de zijden. Candi Bubrah heeft de plattegrond van een vierkant van 18,3 vierkante meter en kijkt uit naar het Oosten. De aanwezigheid van deze Boedistische tempels, met inbegrip van van Candi Asu ( Candi Gana) ten oosten van het Candi Sewu complex wordt verondersteld te zijn verbonden met het symbolisering van de micro en de macro cosmos weergegeven in de vorm van een Mandala ( lay-out) van de tempel)waarbinnen Candi Sewu de centrale plaats inneemt.
De tempels in het Taman Wisata Candi Prabanan complex zijn niet alleen rijk versierd en adembenemend gezien vanuit een architecturaal oogpunt, maar ze bevatten ook belangrijke lessen voor de huidige en toekomstige generaties. Van deze tempels kunnen we veel te weten komen over hun technologie en bouwplannen, de natuurlijke en milieu omstandigheden en het sociale leven in het verleden. De aanwezigheid van de Hindoeistische Candi Prambanan en de nabijgelegen Boedhistische tempels laat ook zien hoe hoog religieuze tolerantie in het verleden was.
Met de aanwezigheid van deze grote tempels was het terrein van Candi Prambanan in het verleden verondersteld een grote bijzonderheid te bezitten gezien vanuit Milieu aspecten maar ook van de spirituele potentie die het bezigt. Op deze wijze kunnen we een beeld vormen van een bijzonder religieuze karakter van de Prambanan.
Bericht geplaatst in Azië, Logboek