Vanuit magisch Inle Lake reizen we naar Bagan, één van de meest sprookjesachtige plekken in Myanmar. In Bagan vind je ruim 2000 eeuwenoude tempels en ruïnes, die verspreid liggen in een gigantisch archeologisch gebied. We verblijven zelfs in de oude ommuurde stad Bagan en ontbijten en eten ons ontbijt en ons avondeten aan de Irrawaddy– rivier De stad Pagan is een van de vroegere hoofdsteden van Myanmar, en is gesticht in het jaar 849. Het was de hoofdstad van het Pagan-rijk, waar het Theravada-boeddhisme het belangrijkste geloof was. Dit kan gezien worden aan het enorme aantal tempels dat nu nog in Pagan staat; Pagan heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepas ter wereld. In 1287 werd de stad verlaten door de bewoners, die de stad in angst verlieten omdat de Mongolen eraan kwamen om de stad te veroveren. Misschien mede omdat de stad verlaten was toen de Mongolen eraan kwamen, is er door de Mongolen weinig schade toegebracht aan de stad zelf. Er staan nu nog duizenden tempels, vaak in relatief goede staat. Bij een aardbeving in 1975 liepen veel van de tempels schade op, die niet altijd gerepareerd kon worden.
Tempelstad
Ooit waren het er zelfs meer dan 10.000. De tempels zijn allemaal gebouwd tussen de 11e en de 13e eeuw door verschillende vorsten die heersten over het toenmalige Pagan koninkrijk. Het tempellandschap behoort tot de meest indrukwekkende complexen in Azië.
Brood op de plank
Wij verkennen Bagan met een Took-Took. Onze bestuurder heeft een gezin van twee kinderen te onderhouden en hij is de enige kostwinner. Voor velen is de Took-Took brood op de plank. We gaan ook nog zeker de elektische skooter proberen, maar ik ben er nu al zeker van dat de energie niet groen wordt opgewekt! We zien nog maar spaarzaam zonnepanelen hier in Myanmar en dan alleen bij de kleine hutjes langs de weg. Leven in Myanmar is geen vetpot. De mensen die verdienen beter.
We crossen over zandpaden, trotseren heuvels en beklimmen de trappen van de mysterieuze tempels, pagodes en kloosters voor de mooiste uitzichten over het gebied. Sommige bouwwerken hebben namen en staan aangegeven op een kaart, anderen dragen enkel een nummer en liggen toevallig op je pad. Het kunnen alsnog de mooiste complexen zijn. In de meeste tempels kunnen we naar binnen. Zit hij op slot, dan woont er in de nabije omgeving altijd wel een lokale familie met een sleutel tot de toegangsdeur, de zogenoemde ‘sleuteldragers’. Voor een kleine fooi laten ze je naar binnen en kun je, vaak helemaal alleen, rondkijken in de mystieke gebouwen.
Aardbevingen
Helaas kampt deze regio met veel aardbevingen. Honderden aardschokken hebben hierdoor in de afgelopen eeuwen schade aangericht aan de archeologische complexen. De laatste beving in september 2016 heeft zijn sporen flink nagelaten, zien we tijdens ons bezoek. Van afgebroken tempeltoppen tot gescheurde muren en afgebrokkelde daken. Maar de renovatiewerkzaamheden zijn altijd al een doorlopend proces geweest in dit gebied, en dat zal waarschijnlijk zo blijven.
Bericht geplaatst in Azië, Logboek