Voordat we Kamikatsu verlaten brengt Sato Kishi san ons met de auto naar de bushalte. Onderweg besluit ze ons nog de kersenbloesem in de buurt te laten zien.
We rijden door een prachtig landschap van bergen, bergdorpen en een landelijk gebied met veel bossen en landbouw zoals rijst en sinaasappel-gaarden en kersenbloesem natuurlijk. Iedereen is in de ban van de Sakura.

Van het een komt het ander en in eens zijn we aangekomen in Awa Katsuura. Dit dorp is een landelijk stadje met ongeveer 6000 inwoners, ongeveer 16 km ten zuidwesten van de stad Tokushima. De stad is lokaal bekend vanwege de groeiende mikan sinaasappels en de thuisbasis voor het grootste poppenfestivals in Japan genaamd: “Awa Katsuura Big Hina Doll’s Matsery “.
De oorsprong van poppenfestivals in Japan is 1000 jaar geleden terug te voeren tot het Midden-Heian-tijdperk. Rituelen met poppen als menselijke voorstellingen werden begin maart uitgevoerd om boze geesten uit te drijven. Ze werden gezuiverd met water – gewassen, naar de rivier gestuurd en naar zee. Deze mooie poppen worden nog steeds met argwaan bekeken, de reden waarom zoveel mensen het doen is dat ze pech brengen als ze worden weggegooid als de eigenaars er geen ruimte meer voor hebben.
Jonge meisjes uit rijke families speelden al lang met poppen, waarvan vroege voorbeelden te zien zijn in zowel Katsuura als Tokushima Castle Museum. Deze gewoonte verspreidde zich al snel naar alle lagen van de samenleving. Vanaf het begin van de Edo-periode werden poppen populaire geschenken voor pasgeboren meisjes, poppenmarkten werden gehouden in grote steden en de poppen zelf werden steeds uitgebreider en waardevoller. Als reactie hierop gaf het Shogunaat decreten uit om de meerderheid van de poppetjes duidelijk, eenvoudig en goedkoop te houden.
In de Meiji-periode beëindigde de regering hina-evenementen, deels vanwege hun feodale associaties. Nieuwe nationale feestdagen werden ingesteld. Niettemin bleef de traditie populair – Children’s Day werd een nationale feestdag in de naoorlogse periode en de poppenfestivals keerden geleidelijk terug.
Vanaf 1981 organiseerden de bewoners van Katsuura een jaarlijks festival. In 1985 werd besloten om “The Big Hina Doll Festival” te organiseren. De commissie begon met het verzamelen van genoeg poppen van inwoners van de stad, en daarbuiten, om een 100 stappenpiramide van 3,4 meter hoog te vullen. Het eerste festival werd in april 1988 gedurende twee dagen gehouden.
In de loop van de tijd werd het festival steeds populairder, dus het werd gemakkelijker om poppen te poppen om tentoon te stellen. Mensen uit het hele land sturen elk jaar poppen en poppen naar Katsuura Town Office. Ongeveer 10.000 poppen worden jaarlijks geschonken met in totaal 30.000 poppen. Het festival, dat nu van eind februari tot begin april loopt, krijgt veel media-aandacht en de stad ontvangt meer dan 30.000 bezoekers per jaar. Aan het einde van het festival worden overtollige poppen aan bezoekers gegeven als cadeau en hina poppen zijn officieel naar meer dan twintig landen gestuurd als internationaal gebaar van goede wil. In 2004 verwierven de festivalorganisatoren een afgedankte houtbewerkingsfabriek en transformeerden de ruimte in een tentoonstellingshal, een symbool van de verschuiving van de economie van de stad van landbouwproductie naar toerisme.
De Big Hina Matsuri in Katsuura ondersteunt de lokale economie en is tegelijkertijd een grote bron van gemeenschapstrots. Dit is met name belangrijk in een tijd waarin veel kleine steden in Japan een onzekere toekomst tegemoet gaan. Deze hernieuwde gemeenschapszin en de impuls voor de lokale economie doen denken aan het Awa Odori-festival in de hoofdstad van de provincie.
In 2016 werd de 100 stappenpiramide gepresenteerd aan de Olympische Spelen en Para Olympische spelen in Rio de Janeiro. Nu wordt er gewerkt aan de presentatie van de Hina Dolls op de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo. Zo zie je dat een klein initiatief kan uitgroeien tot wereldklasse.
Wil jij je hobby ook laten uitgroeien tot wereldklasse en meerwaarde creëren voor de samenleving?
Ja, ik word graag toekomstbehendig!
Bericht geplaatst in Azië, Logboek